NEW YORK, 25 Eylül (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Gazze'de ateşkes için adalet ve hakkaniyeti savunduklarını söyledi. Wang söz konusu açıklamayı Salı günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 79. oturumu sırasında İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile gerçekleştirdiği görüşmede yaptı. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Üyesi olan Wang, İran ve Suudi Arabistan gibi bölge ülkelerinin ilişkilerini geliştirmeye devam edip bölgesel güvenlik sorunlarını birlik ve işbirliği içinde çözerek Ortadoğu'nun kaderini kendi ellerine almalarını desteklediklerini söyledi.

Çin piyasa ayrımcılığı yaptığından şüphelenilen ABD'li şirkete soruşturma açtı Çin piyasa ayrımcılığı yaptığından şüphelenilen ABD'li şirkete soruşturma açtı

Hem Çin'in hem de İran'ın insanlığın ilerlemesine önemli katkılarda bulunan köklü medeniyetler olduğunu hatırlatan Wang, iki ülkenin de kalkınmasını desteklemek üzere İran ile çeşitli alanlarda tatbiki işbirliğini geliştirmeye hazır olduklarını ifade etti. Wang, iki ülke liderlerinin stratejik kılavuzluğunda Çin ile İran arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığı geliştirmeye hazır olduklarını dile getirdi.

Uluslararası ve bölgesel konjonktür nasıl değişirse değişsin İran için her zaman güvenilir bir ortak olarak hareket edip İran'ın egemenliği, toprak bütünlüğü ve ulusal onurunu korumasına destek vermeyi sürdüreceklerini belirten Wang, İran'ın içişlerine dışarıdan müdahaleye ve yaptırımlara karşı çıkacaklarını ifade etti.

Pezeşkiyan ise tek Çin ilkesine ve Çin'le dostane ilişkiler geliştirme politikasına sıkı sıkıya bağlı olduklarını belirterek, Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne aktif şekilde katılmaya istekli olduklarını vurguladı. Hızla değişen dünyada, bazı ülkelerin tek taraflılık ve hegemonyacı uygulamalar peşinde koştuğuna dikkat çeken Pezeşkiyan, İran ve Çin'in işbirliğini güçlendirmesi, zorlukları aşmak için el ele vermesi ve çok taraflılık ve uluslararası adalet ve hakkaniyeti birlikte savunması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: rss