VLADİVOSTOK, 6 Eylül (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Han Zheng, Kuzeydoğu Asya bölgesinde işbirliğinin artırılması çağrısında bulundu. Han söz konusu ifadeleri Perşembe günü Rusya'nın Uzak Doğu Federal bölgesindeki Vladivostok kentinde düzenlenen 9. Doğu Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmasında kullandı. Han, dünyada yüzyıldır görülmemiş hızda yaşanan değişiklikler ve karmaşık uluslararası konjonktüre karşın, barış, kalkınma, işbirliği ve karşılıklı fayda eğiliminin durdurulamaz olduğunu ifade etti.

Bebinca Tayfunu Shanghai'a ulaştı Bebinca Tayfunu Shanghai'a ulaştı

Cumhurbaşkanı yardımcısı forumda, Kuzeydoğu Asya'da işbirliğinin artırılmasına yönelik üç öneride bulundu. Bu önerilerden ilki dışa açıklık ve kapsayıcılığı desteklemeye odaklanıyor. Han, Çin'in kararlı bir şekilde karşılıklı fayda sağlayan dışa açılma stratejisi izlediğini, dışa açık dünya ekonomisinin inşasını teşvik ettiğini ve korumacılığa, bağları koparma ve tedarik zincirlerinin bozulmasına, tek taraflı yaptırımlara ve azami baskı uygulama taktiklerine karşı çıktığını ifade etti. Han, dışa açıklık, adalet, karşılıklı saygı ve birlikte işbirliği ve kalkınma arayışına bağlı kalarak bölge ülkeleriyle dayanışmayı güçlendirmeye istekli olduklarını söyledi. Han ikinci olarak karşılıklı fayda sağlayan işbirliğinin artırılması önerisinde bulundu.

Buna göre Kuzeydoğu Asya bölgesindeki ülkelerin aktif olarak daha fazla ortak çıkar alanı aramaları, sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarı ile sorunsuz akışını ortaklaşa sürdürmeleri ve ortak kalkınmayı teşvik etmek için yapay zeka, dijital ekonomi ve yeşil ekonomi gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmeleri gerekiyor. Han'ın üçüncü önerisi ise güvenliğin eşgüdümlü şekilde geliştirilmesine yönelik. Han bu kapsamda dünya barışının savunucusu ve küresel kalkınmanın destekleyicisi olmaya kararlı olan Çin'in, her türlü hegemonyacılığa ve güç politikasına, Soğuk Savaş zihniyetine, diğer ülkelerin içişlerine müdahaleye ve çifte standarda güçlü şekilde karşı çıktığını belirtti.

Han toplantının tartışma oturumunda Çin'in Kuzeydoğu-Uzakdoğu bölgesindeki dış yatırımları ve yaptığı işbirlikleri, Çin'in bölgesel ve küresel ekonomik büyümeye katkısı ve insanlık için ortak geleceğe sahip bir topluluk inşasının teşviki ile ilgili soruları yanıtladı. Doğu Ekonomik Forumu'nun bu yılki teması "2030 Uzak Doğu: Yeni Potansiyel Yaratmak için Güçleri Birleştirmek". Cuma gününe kadar süren forumda çeşitli ülkelerin siyaset, iş, sanayi ve akademik sektörlerinden katılımcılar yer aldı.

Kaynak: rss