BEİJİNG, 26 Haziran (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 2024 Yaz Davos Forumu'na katılmak üzere Çin'de bulunan Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh ile Beijing'de bir araya geldi. Xi, Çarşamba günü gerçekleşen görüşmede Chinh'den, Vietnam Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong ile Vietnam Cumhurbaşkanı To Lam'a içten selamlarını iletmesini istedi. Xi, geçen yılın sonunda Vietnam'a gerçekleştirdiği ziyarette Trong ile birlikte stratejik önem taşıyan ortak geleceğe sahip bir Çin-Vietnam topluluğu inşasını ilan ederek, ikili ilişkileri yeni bir aşamaya taşıdıklarını hatırlattı.

Çin'in ilk ticari uzay aracı fırlatma sahası faaliyete hazır Çin'in ilk ticari uzay aracı fırlatma sahası faaliyete hazır

Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz altı ayda iki parti ve iki ülkenin üst düzey yetkililerinin yakın temaslarda bulunduğunu, çeşitli alanlarda sorunsuz işbirliği yürütüldüğünü ve bunun iki halka somut faydalar sağladığını söyledi. Günümüzde dünyanın yüzyıldır görülmemiş değişimlerden geçtiğini belirten Xi, hem Çin hem de Vietnam'ın hızlı ekonomik kalkınmayı ve uzun vadeli sosyal istikrarı sürdürerek, sosyalist sistemin güçlü yanlarını ortaya koyduğunu vurguladı.

Xi ayrıca stratejik önem taşıyan ortak geleceğe sahip bir Çin-Vietnam topluluğu inşasının, iki ülkenin modernleşme ihtiyaçlarıyla uyumlu olduğunu ve bölgesel barış ile istikrarın korunmasına ve küresel sosyalist davanın gelişiminin teşvikine yardımcı olduğunu kaydetti. Xi, Çin'in dayanışma ve dostluğu sürdürmek, karşılıklı desteği pekiştirmek ve karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini derinleştirmek için Vietnam ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı ayrıca, modernleşme yolunda ilerlemek ve dünya barışı, istikrarı, kalkınması ve refahına daha fazla katkıda bulunmak üzere Vietnam'la el ele vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

Editör: Şeymanur Erbay