Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, göreve başlayan Hollandalı mevkidaşına tebrik mesajı gönderdi Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, göreve başlayan Hollandalı mevkidaşına tebrik mesajı gönderdi

BEİJİNG, 26 Haziran (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, iki ülke liderinin vardığı önemli uzlaşıyı hayata geçirmek ve Çin-Macaristan ilişkilerini Çin-Avrupa ilişkilerinin ön saflarında tutmak için Macaristan ile çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi olan Wang, Salı günü Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde söz konusu açıklamayı yaptı.

Yaklaşan Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığından dolayı Macaristan'ı tebrik eden Wang, Çin'in her zaman Avrupa'nın entegrasyonunu ve Avrupa Birliği'nin (AB) stratejik bağımsızlığını desteklediğini ve Avrupa tarafını Çin'in modernleşme yolundaki önemli bir ortak olarak gördüğünü vurguladı. Çin'in Avrupa politikasında üst düzey istikrar ve sürekliliği koruduğunu belirten Wang, Avrupa tarafının Çin'e karşı rasyonel ve faydacı bir politika izlemesi, açık bir duruş benimsemesi ve Çin-Avrupa ilişkilerinin sağlam ve istikrarlı gelişimini güvence altına almak üzere Çin ile çalışması temennisinde bulundu.

Wang, Çin ile Avrupa arasındaki sağlam etkileşimde Macaristan'ın pozitif ve yapıcı bir rol oynayacağına inandıklarını sözlerine ekledi. Szijjarto ise Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Macaristan ziyaretinin verimli sonuçlar doğurarak tam bir başarıyla gerçekleştiğini söyledi. Szijjarto, Macaristan ile Çin arasındaki dostane ilişkilerin olumlu sonuçlarının, Çin ile işbirliğini derinleştirmenin Avrupa'nın temel çıkarlarıyla uyumlu olduğunu gösterdiğini belirtti.

Szijjarto, Macaristan'ın AB dönem başkanlığını üstlenme fırsatını değerlendirerek Avrupa ile Çin arasında karşılıklı anlayışı teşvik etmeye, işbirliği verimliliğini artırmaya, korumacılığa karşı çıkmaya ve ticari sürtüşmelerin diyalog ve istişare yoluyla çözüme kavuşturulmasında ısrarcı olmaya istekli olduğunu söyledi. İki taraf Ukrayna konusunda da görüş alışverişinde bulundu. Szijjarto, Çin ve Brezilya'nın ortaklaşa yayımladığı "altı ortak anlayışın" gelecekteki barış müzakereleri için iyi bir zemin oluşturduğunu belirterek, Macaristan'ın bu önemli barış inisiyatifiyle tamamen hemfikir olduğunu ve barışa katkılarından dolayı Çin'e teşekkür ettiğini kaydetti.

Wang, devam eden hatta yoğunlaşan çatışmalar karşısında dünyanın barışı teşvik edecek daha nesnel, dengeli ve yapıcı seslere ve daha faydacı ve etkin çabalara ihtiyacı olduğunu söyledi. Wang, Çin'in barışçıl unsurları bir araya getirmek ve nihayetinde barış müzakereleri gerçekleştirmek üzere aralıksız çaba sarf etmek için benzer zihniyete sahip diğer ülkelerle çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Editör: Şeymanur Erbay