BEİJİNG, 24 Ağustos (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Çin ve İngiltere'nin ortaklıklarını sağlam şekilde sürdürmesi, diyalog ve işbirliğini güçlendirmesi ve istikrarlı ve karşılıklı olarak fayda sağlayan Çin-İngiltere ilişkileri yoluyla iki ülke ve dünyaya fayda sağlamaları gerektiğini söyledi. Xi söz konusu açıklamayı Cuma günü İngiltere Başbakanı Keir Starmer'le Starmer'in talebi üzerine gerçekleştirdiği telefon görüşmesi sırasında yaptı. Xi, görüşmede İngiltere Başbakanı olarak göreve gelen Starmer'ı kutladı. Uluslararası konjonktürün an itibarıyla değişken ve karmaşık olduğunu kaydeden Xi, Çin ve İngiltere'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve dünyanın önde gelen ülkeleri olarak ikili ilişkileri uzun vadeli ve stratejik bakış açısıyla ele alması gerektiğini ifade etti.

Çin'in modernleşme süreci sayesinde güçlü bir ülke inşasını ve tüm alanlarda ulusal yeniden canlanma hedefini ileri götürmeye ve barışa dayalı kalkınmaya bağlı kalmaya kararlı olduklarını kaydeden Xi, İngiltere'nin Çin'i nesnel ve rasyonel şekilde değerlendirmesini umduklarını belirtti. Çin Komünist Partisi'nin 20. Merkez Komitesi'nin 3. Genel Oturumunda kapsamlı reformların daha da ilerletilmesi ve Çin modernleşmesinin ileriye taşınmasına yönelik stratejik planlar yapıldığını hatırlatan Xi, Çin'in kaliteli yeni üretici güçlerin gelişimini hızlandıracağını ve yeni türde bir sanayileşmeyi ilerletip İngiltere de dahil olmak üzere dünya ülkelerine daha fazla yeni fırsatlar sunacağını vurguladı. Xi, İngiltere'yle karşılıklı saygı temelinde eşit diyalog kurmaya, karşılıklık anlayış ve karşılıklı güveni artırmaya, kalkınma stratejileri arasındaki sinerjiyi güçlendirmeye, finans, yeşil ekonomi ve yapay zeka gibi alanlarda işbirliğini genişletmeye, halklar arası etkileşimleri derinleştirmeye ve karşılıklı fayda ve kazan-kazan ilkesini Çin-İngiltere ilişkilerinin ana niteliği haline getirmeye hazır olduklarını söyledi. Starmer ise öncelikle Paris Olimpiyat Oyunları'nda mükemmel performans sergileyen Çinli sporcuları tebrik etti. İngiltere ile Çin arasında işbirliğine dayalı daha yakın bir ilişki geliştirmenin, iki tarafın uzun dönemli çıkarlarına olduğunu belirten Starmer ekonomi, ticaret, eğitim, temiz enerji, tıp ve sağlık gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmenin, iki ülkenin kendi kalkınmalarını teşvik etmesine ve iklim değişikliği gibi küresel zorluklarla ortaklaşa mücadele etmesine olanak sağlayacağını belirtti.

Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Starmer, Çin ile her düzeyde ve sektörde temas ve diyaloğu artırmaya, ikili tatbiki işbirliği ve mekanizma bazlı etkileşimlerde olumlu sonuçlar elde etmek üzere çaba göstermeye ve karşılıklı saygı ruhuyla Çin'le uzun dönemli, istikrarlı ve stratejik ilişkiler geliştirmeye istekli olduğunu belirtti. Ayrıca İngiltere'nin önde gelen uluslararası ve bölgesel konularda iletişimi sürdürmeye ve küresel güvenlik ve istikrarın korunmasına katkıda bulunmaya hazır olduğunu kaydeden Starmer, İngiltere'nin tek Çin politikasına uzun soluklu bağlılığının değişmediğini de yineledi. İngiltere'nin irtibat ve diyaloğu artırma isteğine büyük önem atfettiğini söyleyen Xi, Çin'in istikrarlı ve geniş kapsamlı ikili ilişkileri ilerletmek ve ortaklaşa dünya barışı ve kalkınmasını teşvik etmek üzere İngiltere tarafıyla tüm seviyelerde etkileşimi sürdürmeye istekli olduğunu belirtti.

Kaynak: rss