RİYAD, 11 Eylül (Xinhua) -- Çin Başbakanı Li Qiang, Üst Düzey Çin-Suudi Arabistan Ortak Komitesinin 4. Toplantısı'na başkanlık etmek ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman el Suud'un davetiyle Suudi Arabistan'ı ziyaret etmek üzere Salı günü Riyad'a gitti. 

Li ziyaretiyle, Çin ve Suudi Arabistan'ın kalkınma stratejileri arasındaki uyumun daha da güçlenmesi ve ikili ilişkilerin daha yüksek seviyeye taşınması temennisini dile getirdi.

Çin ve Suudi Arabistan arasındaki köklü geleneksel dostluğa işaret eden Li, 34 yıl önce diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana her iki tarafın ortak çabalarıyla Çin-Suudi Arabistan ilişkilerinde büyük bir atılım yaşandığını ve tatbiki işbirliğinde verimli sonuçlar elde edildiğini söyledi.

Li, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in Aralık 2022'de ilk Çin-Arap Devletleri Zirvesi'ne ve ilk Çin-Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'ne katıldığını, ayrıca Suudi Arabistan'a resmi ziyarette bulunduğunu hatırlattı.

Hem Çin hem de Suudi Arabistan'ın bir yılı aşkın süredir söz konusu zirvelerin önemli sonuçlarını aktif şekilde hayata geçirdiğini belirten Li, iki ülkenin siyasi karşılıklı güveni sürekli olarak güçlendirdiğini, çeşitli alanlarda etkileşim ve işbirliğini istikrarlı şekilde ilerlettiğini, bölgesel ve uluslararası meselelerde yakın iletişim ve koordinasyonu sürdürdüğünü ve Çin-Suudi Arabistan kapsamlı stratejik ortaklığına sürekli yeni boyutlar kattığını ifade etti.

Li dostluğu güçlendirip işbirliğini genişletmek üzere ziyaretinde Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı ile ikili ilişkiler ve iki ülkeyi ilgilendiren diğer konularda derinlemesine görüşmelerde bulunacağını belirtti.

Li ziyaretinin aynı zamanda çeşitli alanlarda karşılıklı fayda sağlayan işbirliğini daha da genişletmesi, iki halk arasındaki dostluğu derinleştirmesi ve Çin'in Körfez İşbirliği Konseyi ve Arap ülkeleri ile ilişkilerinde daha büyük ilerlemeyi teşvik etmesi temennisinde bulundu.

Çin: Lübnan'ın egemenlik ve güvenliğine yönelik her türlü ihlale karşıyız Çin: Lübnan'ın egemenlik ve güvenliğine yönelik her türlü ihlale karşıyız

Li'nin dört gün sürecek Ortadoğu turu Suudi Arabistan'ın ardından gideceği Birleşik Arap Emirlikleri ziyaretiyle devam edecek.

Kaynak: rss