RİYAD, 12 Eylül (Xinhua) -- Çin Başbakanı Li Qiang, Çin'in genel diplomasisinde, özellikle de Ortadoğu diplomasisinde Suudi Arabistan ile ilişkilerin geliştirilmesine öncelik verildiğini söyledi.

Li söz konusu açıklamayı Çarşamba günü Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ile görüşmesinin ardından eş başkanlığını yaptığı Üst Düzey Çin-Suudi Arabistan Ortak Komitesi'nin 4. Toplantısı'nda yaptı.

Çin'de nüfus örnekleme anketi yapılacak Çin'de nüfus örnekleme anketi yapılacak

Gelişmekte olan büyük ülkeler olarak Çin ve Suudi Arabistan'ın kapsamlı ortak çıkarlara sahip olduğunu kaydeden Li, Suudi Arabistan ile yakın çalışmaya ve kalkınma yolunda birlikte ilerlemeye istekli olduklarını belirtti.

Her iki ülkeyi de ikili ticareti daha da artırmaya, petrol ve doğalgaz, petrokimya ve altyapı gibi geleneksel alanlarda işbirliğini derinleştirmeye, yeni enerji, bilgi ve iletişim ve dijital ve yeşil ekonomiler gibi gelişmekte olan alanlardaki işbirliği fırsatlarını yakalamaya çağıran Li, ilgili şirketlerden karşılıklı yatırım yapmalarını ve küresel sanayi ve tedarik zinciri istikrarını korumak üzere birlikte çalışmalarını istedi.

Çin Başbakanı Li Qiang, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki El-Yemame Sarayı'nda Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ile bir araya geldi ve Üst Düzey Çin-Suudi Arabistan Ortak Komitesi'nin 4. Toplantısı'na eş başkanlık etti, 11 Eylül 2024. (Fotoğraf: Liu Bin/Xinhua)

Li, her iki tarafı da 2025 Çin-Suudi Arabistan Kültür Yılı'nı başarılı şekilde organize etmeye, kültür, düşünce kuruluşları, eğitim, medya, sivil toplum ve halklar arası etkileşim alanlarında işbirliğini ilerletmeye ve iki ülke halkları arasındaki karşılıklı anlayış ve dostluğu sürekli olarak geliştirmeye çağırdı.

Suudi Arabistan'ın uluslararası ve bölgesel ilişkilerde daha büyük rol oynamasını desteklediklerini söyleyen Li, Suudi Arabistan'la çok taraflı koordinasyonu artırmaya, Asya ülkeleri arasında birlik ve işbirliğini teşvik etmeye, uluslararası eşitlik ve adaleti ortaklaşa korumaya ve küresel yönetişimi daha adil ve makul olacak şekilde teşvik etmeye hazır olduklarını ifade etti.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman ise Suudi Arabistan ve Çin'in köklü bir dostluk geçmişine sahip olduğunu söyledi.

İki ülke ilişkilerinin Kral Selman ve Cumhurbaşkanı Xi'nin stratejik rehberliğinde üst düzey gelişme kaydettiğini belirten Prens Selman, Suudi Arabistan ve Çin'in birbirleri için güvenilir kapsamlı stratejik ortaklar olduğunu vurguladı.

Prens, iki halka daha fazla fayda sağlamak üzere üst düzey siyasi karşılıklı güven ve çeşitli alanlarda artan işbirliği sayesinde Çin ile üst düzey temasları daha da artırmayı, Üst Düzey Suudi Arabistan-Çin Ortak Komite mekanizmasını tam olarak işletmeyi, kalkınma stratejilerini daha uyumlu hale getirmeyi ve enerji, yatırım, finans, kültür ve halklar arası etkileşim gibi alanlarda iletişim ve işbirliğini geliştirmeyi istediklerini belirtti.

İki ülkenin de uluslararası ve bölgesel sorunlar karşısında benzer tutumlar benimsediğini ve ortak sorumluluklar üstlendiğini söyleyen Prens Selman, Çin ve Suudi Arabistan'ın diğer ülkelerin egemenliğine saygı gösterme ve içişlerine karışmama ilkelerine olan bağlılıklarını vurguladı.

Çin'in Filistin meselesindeki adil tutumunu takdir ettiklerini belirten Prens, çok taraflı uluslararası meselelerde Çin ile yakın işbirliği yaparak bölgesel ve küresel barış ve güvenlik ve istikrarın sürdürülmesine katkıda bulunmaya hazır olduklarını ifade etti.

İki taraf arasında teknik ve mesleki eğitim ve meteoroloji gibi alanlarda çeşitli ikili işbirliği anlaşmaları da imzalandı.

Kaynak: rss