JİUQUAN, 12 Eylül (Xinhua) -- Çin'in bağımsız olarak geliştirdiği Zhuque-3 yeniden kullanılabilir test roketi, 10 kilometrelik dikey kalkış ve iniş uçuş testini başarıyla tamamladı. Test Çarşamba günü Çin'in kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Roketin geliştiricisi olan Çinli özel roket şirketi LandSpace'e göre ülkenin ticari uzay sektöründe önemli bir atılım anlamına gelen bu gelişme, gelecekte yüksek kapasiteli, düşük maliyetli, sık tekrarlanan ve yeniden kullanılabilir uzay fırlatmalarının gerçekleştirilmesi için kritik bir adımı temsil ediyor.

Roketin yükselişi, motorun kapatılması, motor kapalı halde süzülme, uçuş sırasında motorun yeniden çalıştırılması ve yumuşak iniş aşamalarını içeren test prosedürü sırasında tüm performans göstergeleri beklenen tasarım özelliklerini karşıladı.

Çin'in Shanghai kentinde Bebinca Tayfunu'na karşı önlemler artırıldı Çin'in Shanghai kentinde Bebinca Tayfunu'na karşı önlemler artırıldı

3,35 metre çapında ve 18,3 metre uzunluğunda tek kademeli bir sıvı oksijen-metan aracı olan test roketi, Zhuque-3 roketiyle aynı yüksek mukavemetli paslanmaz çelik gövde yapısını kullanıyor.

LandSpace şirketine göre Ocak ayındaki ilk uçuş testine ek olarak bu iki dikey kalkış ve iniş uçuş testi, yeniden kullanılabilir roketler için birçok temel teknolojiyi başarıyla doğrulayarak Zhuque-3 roketinin gelecekteki ilk uçuşu ve yeniden kullanımı için temel oluşturdu. 

Kaynak: rss