BEİJİNG, 6 Eylül (Xinhua) -- Çin Başbakanı Li Qiang, Çin ve Afrika'nın ekonomik ve ticari işbirliğini üst seviyelere taşımak üzere daha yakın çalışması gerektiğini söyledi. Li, Cuma günü Beijing'de düzenlenen 8. Çinli ve Afrikalı Girişimciler Konferansı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada Çin-Afrika ekonomik ve ticari işbirliğinin ikili ilişkilerin temel taşı olduğunu ve modernleşmenin ortaklaşa ilerletilmesine yönelik güçlü bir destek sağladığını belirtti.

İki tarafın pazar uyumunu daha da güçlendirmesi gerektiğini söyleyen Li, Çin'in en az gelişmiş ülkelere tek taraflı pazar erişimini ve Afrika'nın Çin'e tarımsal ihracatına yönelik yeşil kanalı genişleteceğini ifade etti. Li karşılıklı dışa açılımı arttırmak ve ortaklaşa ekonomik ortaklıklar geliştirmeye yönelik çerçeve anlaşmalarının müzakere edilip imzalanma sürecini hızlandırmak üzere Afrika ile çalışmaya hazır olduklarını söyledi. Endüstriyel entegrasyonun daha fazla teşvik edilmesi çağrısında bulunan Li, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrar ve sorunsuz işleyişini ortaklaşa korumak üzere sanayi zincirleri konusunda Afrika ile işbirliğini artırmaya istekli olduklarını kaydetti.

Bebinca Tayfunu Shanghai'a ulaştı Bebinca Tayfunu Shanghai'a ulaştı

İnovasyon odaklı ivmenin daha da arttırılması gerektiğini belirten Li, dijital ekonomi, yapay zeka ve yeni enerji gibi alanlarda Afrika ile işbirliğini güçlendirmeye, kalkınma için yeni itici güçleri teşvik etmeye ve daha fazla yeni büyüme alanları keşfetmeye hazır olduğunu vurguladı. Konferansın açılış töreninde 2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu Zirvesi'ne katılan Afrikalı liderler ve her iki taraftan iş dünyası temsilcileri de dahil olmak üzere yaklaşık 1.000 kişi hazır bulundu.

Kaynak: rss