BEİJİNG, 6 Eylül (Xinhua) -- Çin'in hava kalitesi son on yılda istikrarlı şekilde iyileşme kaydetti. Hava kirliliğinin önemli bir göstergesi olan ince parçacık halindeki maddelerin (PM2,5) yoğunluğu 2013'ten 2023'e yüzde 54 oranında azaldı.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı Çin Ofisi tarafından Perşembe günü Mavi Gökyüzü için Temiz Hava Uluslararası Günü temalı bir etkinlik düzenlendi. Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı tarafından etkinlikte yapılan açıklamada son on yılda yoğun kirlilik yaşanan gün sayısının yüzde 80'den fazla azaldığı ve Çin'in ortalama PM2,5 yoğunluğunun 2023'te metreküp başına 30 mikrograma düştüğü belirtildi.

Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde 74 milyon tren yolculuğu yapılması bekleniyor Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinde 74 milyon tren yolculuğu yapılması bekleniyor

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2019 yılında, 7 Eylül'ün 2020 yılından itibaren Mavi Gökyüzü için Temiz Hava Uluslararası Günü olarak kutlanması kararını almıştı. Karar, her düzeyde kamu bilincinin artırılması ve hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik eylemlerin teşviki ve kolaylaştırılmasına duyulan acil ihtiyaç nedeniyle alınmıştı.

Çin merkezi hükümetinin hava kirliliğinin önlenmesi ve kontrolü için her yıl 30 milyar yuandan (yaklaşık 4,23 milyar ABD doları) fazla yatırım yaptığını kaydeden bakanlık yetkilisi Li Wei, bu amaçla son yıllarda yapılan toplam yatırımın 200 milyar yuanı aştığını, tüm toplumun yatırımının ise 1 trilyon yuana ulaştığını belirtti. 

Kaynak: rss