BEİJİNG, 15 Mart (Xinhua) -- Sözcü Zhao Lijian, günlük basın bilgilendirme toplantısında, ABD'nin ayrıca Biyolojik Silahlar Sözleşmesi doğrulama rejimi kurulmasını önleme konusunda tek başına hareket etmekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Zhao, "Bu, ABD'nin uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesi konusunda uluslararası toplumun güvenini yeniden sağlayacak ve küresel biyolojik güvenliği güçlendirecektir" ifadelerini kullandı. "Ukrayna'daki biyolojik askeri faaliyetler, uluslararası toplumun ortak kaygısıdır" diyen Zhao, ABD'nin Ukrayna'da ölümcül patojen içeren biyolojik laboratuvarlara ve bu laboratuvarların fonlanmasına katılımı konusunda kamuoyuna açıklanmış bilgilere atıfta bulundu.

Çin'in Tianmen Dağı'nda Wingsuit Uçuşları Dünya Şampiyonası düzenlendi Çin'in Tianmen Dağı'nda Wingsuit Uçuşları Dünya Şampiyonası düzenlendi

ABD'nin her zaman "açık ve şeffaf" olma iddiasında bulunduğunu hatırlatan Zhao, "Eğer endişeler tam anlamıyla 'dezenformasyon' ise o zaman ABD niçin ayrıntılı materyal yayınlayıp masumiyetini kanıtlamıyor?" diye sordu. Zhao ayrıca ABD'nin biyolojik laboratuvarlara yönelik 200 milyon dolarlık fonu nasıl harcadığını, patojenler konusunda ne tür araştırmaların yürütüldüğünü ve biyolojik laboratuvarları uluslararası uzmanlar tarafından bağımsız incelemelere açmayı niçin reddettiğini de sordu. Zhao, "ABD'nin şu ana kadar sergilediği tepkiler kendi içinde çelişiyor ve kafa karıştırıyor" diye konuştu.

Onlarca yıldır ABD'nin hep başkalarını hedef hale getirdiğini ve başkalarını kurallara uymamakla suçladığını, doğrulamayı kabul etmeleri gerektiğini söylediğini ve hatta yaptırımlara ve askeri operasyonlara başvurduğunu dile getiren Zhao, ABD'nin konu kendisi olunca doğrulamayı reddettiğini ve işin içinden sıyrılmaya çalıştığını sözlerine ekledi. Zhao, "Bu, tipik bir çifte standart. Dahası ABD'nin güvenilirliği belli olduğu için, uluslararası toplumun güvenini kazanması çok zor" dedi.

Editör: İRFAN KARSLI