KUNMİNG, 15 Mart (Xinhua) -- Yarasalar, diğer hayvanlara ve insanlara yayılma yoluyla zoonotik hastalıklara neden olan birçok virüsün potansiyel rezervuarı olarak kabul ediliyor. Bununla birlikte, bilim insanları, yarasalardan virüs bulaşmasına hangi faktörlerin neden olduğu hakkında sınırlı bir anlayışa sahip. Çin Bilimler Akademisi bünyesindeki Kunming Zooloji Enstitüsü'nden ve Ordu Tıp Üniversitesi'nden araştırmacılara göre, yarasalardaki benzersiz bir dizi antiviral bağışıklık tepkisi virüs yayılmasını kontrol ederken kendi kendine zarar veren infamatuar tepkileri de sınırlayabiliyor.
Birçok çalışma, yarasaların, vücutlarında enfamatuar bir bağışıklık tepkisi ortaya çıkarmadan yabancı antijenlerin girişini ve ikametini tolere edebilen, immünolojik olarak ayrıcalıklı bölgelere sahip olduğunu öne sürdü. Yarasalarda virüsün giriş ve çıkış kanalı olan ağız boşlukları, immünolojik olarak ayrıcalıklı bölgeler olarak kabul ediliyor. Araştırmacılar, MTX adlı bir bağışıklık baskılayıcı proteini tanımladıklarını söyledi. MTX muhtemelen immünolojik olarak ayrıcalıklı bir ortam yaratıyor ve konakçı immün tepkisini etkisiz hale getirerek yarasaların ağız boşluklarındaki virüslere karşı konak immün toleransına neden oluyor.
Araştırmanın bulguları, ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı'nda (PNAS) yayınlandı. Daha ileri araştırmalarda, farelere MTX verilmesinin H1N1 grip virüsünün enfeksiyonunu kolaylaştırdığı, bunun da gelişmiş bir virüs istilasına ve doku hasarlarına yol açtığı bulundu. Araştırmacılar, MTX'in yarasanın tükürük bezlerinde yüksek oranda yoğunlaştığını söyledi. Araştırmacıların çalışmalarında, yarasalarda immünolojik ayrıcalık ve bağışıklık toleransı oluşturmak için bir mekanizma olduğu düşüncesi öneriliyor ve oral salgılar yoluyla viral saçılımın kanıtı sağlanıyor. Bu arada, araştırmacılar, MTX'in anti-infamatuar ilaçlar geliştirmek için potansiyel bir aday olabileceğini de belirtti.