Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor Çin, Mars'tan örnek getirme görevini 2028 civarında fırlatmayı hedefliyor

Çin'in üç aşamalı Ay keşif programı, Chang'e-5'in Dünya'ya geri dönüşünde Ay'dan örnekler getirmesiyle 17 Aralık'ta tamamlandı. Çin, geçtiğimiz yıl içinde bundan başka birçok bilimsel ve teknolojik başarıya imza attı: Mars keşif aracı Tianwen-1'in fırlatılması, insanlı denizaltı Fendouzhe'nin 10.000 metrede deniz denemelerinin tamamlanması ve limana dönüşü ve kuantum bilgisayar prototipi "Jiuzhang"ın geliştirilmesi.

BeiDou Navigasyon Uydu Sistemi'nin (BNUS) son uydusunu taşıyan bir taşıyıcı roket, Çin'in güneybatısındaki Sichuan Eyaleti'nde bulunan Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden havalanıyor, 23 Haziran 2020, (Fotoğraf: Jiang Hongjing/Xinhua)
Tarihsiz arşiv fotoğrafında, Çin'in derin deniz insanlı denizaltısı Fendouzhe (Striver) görülüyor. Bir keşif sırasında Mariana Çukuru'nda 10.909 metre derinliğe dalarak ulusal rekor kıran insanlı denizaltı Fendouzhe, 28 Kasım 2020'de Çin'in güneyindeki Hainan Eyaleti'ne geri döndü. (Fotoğraf: Çin Devlet Gemi İnşa Şirketi / Dağıtım Xinhua aracılığıyla)
Çin Ulusal Uzay İdaresi tarafından yayınlanan görüntü, Çin'in ulusal bayrağının Ay'daki Chang'e-5 keşif aracından açıldığını gösteriyor. Görüntü, aracın iniş ve yükseltici kombinasyonuna monte edilmiş panoramik bir kamera tarafından, yükseltici, ay örnekleriyle aydan havalanmadan önce çekildi, 4 Aralık 2020. (Fotoğraf: Çin Ulusal Uzay İdaresi/Dağıtım Xinhua aracılığıyla)
Çinli kuantum fizikçisi Pan Jianwei'nin de aralarında bulunduğu bir araştırma ekibi, 76'ya kadar fotonun tespit edildiği "Jiuzhang" adlı bir kuantum bilgisayar prototipi kurdu. Bu başarıyla Çin, tam ölçekli kuantum hesaplamaya (kuantum hesaplamada muazzam bir hızlanmaya işaret eden, "kuantum üstünlüğü" olarak da bilinen kuantum hesaplama avantajı) giden yolda ilk kilometre taşına ulaşmış oldu, 4 Aralık 2020. (Fotoğraf: Xinhua)

Editör: İRFAN KARSLI