Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA), Çin'in Chang'e-5 keşif aracının Pazartesi günü Dünya'ya dönüş rotasında ilk yörünge düzeltmesini tamamladığını açıkladı.

Yörünge düzeltmesi, Beijing saatiyle 11:13'te, yörünge- dönüş kombinasyonundaki iki 25N motoru yaklaşık 28 saniye boyunca çalışırken gerçekleşti.

CNSA, Ay örneklerini taşıyan yörünge-dönüş kombinasyonundaki tüm sistemlerin şu an iyi durumda olduğunu belirtti. Yörünge-dönüş kombinasyonu Pazar günü Ay-Dünya transfer yörüngesine girdi.

CNSA, zamanı gelince yörünge ile geri dönüş aracının birbirinden ayrılacağını kaydetti.

Keşif aracının Aralık ayı ortasında Çin'in kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde bulunan Siziwang sancağına inmesi bekleniyor.

Chang'e-5, Çin'in havacılık ve uzay tarihindeki en karmaşık ve zorlu görevlerden biri. Ayrıca dünyada 40 yıldan fazla bir süredir ilk defa gerçekleştirilen bir Ay numunesi toplama seferi.

17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü 17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü

Yörünge, iniş, yükseltici ve dönüş araçlarından oluşan Chang'e-5 keşif aracı 24 Kasım'da uzaya fırlatıldıktan sonra iniş ve yükseltici araçlarından oluşan kombinasyon 1 Aralık'ta Ay'ın ön yüzünde yer alan ve "Fırtınalar Okyanusu" olarak da bilinen Oceanus Procellarum'daki Mons Rümker volkanik bölgesinin kuzeyine inmişti.

Editör: İRFAN KARSLI