Bilim ve teknoloji

Chang'e-5'in Ay'dan getirdiği kaya örnekleri, Ay'da şimdiye kadar bulunan en genç kayalar olarak tanımlandı

Araştırmanın baş yazarı olan, Avustralya'daki Curtin Üniversitesi Uzay Bilimi ve Teknoloji Merkezi'nden Profesör Alexander Nemchin, araştırmacıların, Curtin'deki Hassas Yüksek...

Abone Ol

Araştırmanın baş yazarı olan, Avustralya'daki Curtin Üniversitesi Uzay Bilimi ve Teknoloji Merkezi'nden Profesör Alexander Nemchin, araştırmacıların, Curtin'deki Hassas Yüksek Çözünürlüklü İyon Mikro Prob Tesisi'nde (SHRIMP) olduğu gibi, jeolojide devrim yaratmaya destek olan büyük kütle spektrometrelerini kullanarak Beijing laboratuvarı ile yapılan uzak oturumlar sırasında ay kaya örneklerinin yaşını belirlediklerini söyledi.

Kaya örnekleri, Aralık 2020'deki Chang'e-5 Ay görevi sırasında toplandı. Bu görev ile, 1976'dan bu yana ilk kez bir ülke Ay'dan taş toplamış oldu. Nemchin, yapılan kimyasal analizden sonra, kaya örneklerinin daha önce Ay'da toplanan kayalardan 1 milyar yıl daha genç olduğunu bulduklarını söyledi.

Yine Curtin'in Uzay Bilimi ve Teknoloji Merkezi'nden yardımcı yazar Profesör Gretchen Benedix, yeni sonuçların araştırmacılara krater kronolojisi için daha fazla kalibrasyon noktası sağlayacağını ve gezegen yüzeylerinin tarihini daha doğru analiz edebilmelerine imkan vereceğini söyledi. Benedix, "Bu sonuçlar, uzmanların uzun süredir Ay'ın uzaktan çekilen görüntülerine dayanarak yürüttükleri tahminleri doğruluyor ve bu genç bazaltların var olma sebeplerine dair akılda birçok soru oluşturuyor" diye konuştu.

Şimdi görev, Ay'ın nispeten yakın zamanda ısınmasının, 1.000 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklara sahip bazaltik magma oluşumunu nasıl desteklediğini açıklayacak ve nihayetinde araştırmacıların tüm Güneş Sistemi'nin yaş tarihlendirmesini geliştirmesine yardımcı olacak bir mekanizma bulmak olacak.