Bilim ve teknoloji

Chang'e 5 yörünge aracı Güneş- Dünya sisteminin 1. Lagrange Noktası'na girdi

Perşembe günü merkezden yapılan açıklamada, yörünge aracının Dünya'dan 936.700 kilometre uzakta olduğu, stabil konumu ve dengeli gücü ile normal bir şekilde çalıştığı belirtil...

Abone Ol

Perşembe günü merkezden yapılan açıklamada, yörünge aracının Dünya'dan 936.700 kilometre uzakta olduğu, stabil konumu ve dengeli gücü ile normal bir şekilde çalıştığı belirtildi. Açıklamada, Chang'e 5'in, Güneş-Dünya sisteminin L1 Noktası'nın keşif yörüngesinde altı aylık yörünge periyodu boyunca çalışacağı kaydedildi. Beijing Havacılık ve Uzay Kontrol Merkezi'nin uzay aracı uzun dönemli yönetim ekibinden bir mühendis olan He Kun, yörünge aracının dönüş aracından 17 Aralık 2020'de ayrıldığını, uzun dönemli yönetim aşamasına 21 Aralık'ta başladığını söyledi.

He, yörünge aracının ekibin gözetimi ve kontrolünde iki yörünge manevrası ve iki orta rota düzeltmesi yaptıktan sonra Güneş-Dünya sisteminin L1 Noktası'na girdiğini, bu süreci 88 günde tamamladığını sözlerine ekledi. Uzay aracının uzun dönemli yönetim ekibi ayrıca Chang'e-3 iniş aracının, Chang'e-4 keşif aracının iniş ve gezgin aracının, Queqiao (Saksağan Köprüsü) uydu rölesinin ve Tianwen-1 Mars keşif aracının günlük yönetiminden de sorumlu. Tüm bu araçlar iyi ve çalışır durumda bulunuyor.

Güneş-Dünya sistemi L1 Noktası, Dünya'dan 1,5 milyon kilometre uzaklıkta, Güneş ile Dünya arasındaki birleşme çizgisinde bulunuyor. L1 Noktası, Dünya ile Güneş arasındaki çekimsel dinamik denge noktasıdır. Bir uzay aracının, görece kararlı bir çalışır durumu sürdürmesi ve yakıt tasarrufu yapması Güneş-Dünya sistemi L1 Noktası'nda daha kolaydır. Bu ayrıca, Güneş gözlemevinin Güneş'i ve Dünya'nın aydınlık kısmını sürekli olarak gözleyebilmesi için en iyi konumdur.