Brezilya devlet haber ajansı Agencia Brasil'in Cuma günü bildirdiğine göre, Brezilyalı bir kadın, yeni tip koronavirüsün E484K olarak bilinen mutasyonuyla yeniden enfekte olan dünyadaki ilk kişi oldu. Brezilya'nın kuzeydoğusunda bulunan Bahia'daki D'Or Araştırma ve Eğitim Enstitüsü'nden araştırmacılar tarafından tespit edilen vaka, Mayıs ayında yaptırdığı Kovid-19 testi pozitif çıkan ve Ekim ayında mutasyon geçirmiş virüsle yeniden enfekte olan 45 yaşındaki bir kadınla ilgiliydi. Her iki durumda da hasta ciddi semptomlar göstermedi.

İlk olarak Güney Afrika'da tanımlanan E484K mutasyonu daha önce Brezilya'da tespit edilmişti ancak bu vakada, E484K ile yeniden enfeksiyon ilk kez görülmüş oldu. Yeniden enfeksiyonun doğrulanması için, iki virüsün genomunun analizini yapmak ve DNA'nın "ana" molekülü olan RNA dizisini karşılaştırıp iki farklı suş olup olmadıklarını görmek gerekiyor.

Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi

D'Or Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, mutasyonun hastaların tedavisinde antikorların etkisini engelleyebilecek değişiklikler yaratabileceği nedeniyle bu tespitle ilgili endişelerini dile getirdi. Enstitü araştırmacısı Bruno Solano, "Bu tespit bir uyarı niteliği taşıyor ve sosyal mesafe yoluyla pandemi kontrol önlemlerini sürdürme ve aşılama sürecini hızlandırma ihtiyacını güçlendiriyor" diyerek uyarıda bulundu. Brezilya'da Kovid-19'un en az beş mutasyonu keşfedilmiş durumda.

Editör: İRFAN KARSLI