BRASİLİA, 31 Ağustos (Xinhua) -- Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk'ın Federal Yüksek Mahkeme'nin kararlarına uyması gerektiğini ve Brezilya makamlarına hakaret edemeyeceğini söyledi. Lula Cuma günü ülkenin kuzeydoğusundaki Paraiba eyaletinin başkenti Joao Pessoa'daki yerel radyo istasyonu MaisPB'ye yaptığı açıklamada Brezilya'da yatırımları olan tüm iş insanlarının Brezilya'nın yasalarına uyması gerektiğini belirtti.

Çin, sürdürülebilir uçak yakıtı pilot programı başlattı Çin, sürdürülebilir uçak yakıtı pilot programı başlattı

Lula, "Dünyanın neresinden gelirse gelsin Brezilya'da yatırımları olan her vatandaş, Brezilya Anayasası ve Brezilya yasalarına tabidir. Dolayısıyla eğer Yüksek Mahkeme, vatandaşların belli önlemlere uymasına yönelik bir karar verirse vatandaşlar buna uymalı ya da alternatif bir eylem planını izlemelidir" dedi. Lula, "Bir kişinin çok parası olması onun saygısızlık yapabileceği anlamına gelmiyor. Kendi bir Amerikan vatandaşı, dünyanın vatandaşı değil. Ortalıkta dolaşıp keyfine göre devlet başkanlarına, milletvekillerine, Senato'ya, Temsilciler Meclisi'ne ya da Yüksek Mahkeme'ye hareket edemez" diye ekledi.

Brezilya Yüksek Mahkemesi Hakimi Alexandre de Moraes, Cuma günü öğleden sonra Brezilya bölgesinde yasal temsilci atamayan sosyal medya platformu X'in ülkede kapatılması yönünde karar almıştı. Moraes, Çarşamba günü X'e mahkeme kararlarına uymak ve ödenmemiş cezaları ödemek için 24 saat içinde Brezilya'ya bir şirket temsilcisi atama talimatı vermişti. Ancak verilen sürenin dolmasından sonra Musk'ın şirketi, karara uymayacağını ve platformun kapatılmasını beklediklerini söylemişti.

Moraes'in Brezilya'da X'in kapatılması yönünde karar vermesiyle Ulusal Telekomünikasyon Ajansı'nın (Anatel) ülkedeki internet sağlayıcılarına X'e erişimi askıya almaları yönünde bildirimde bulunması gerekiyor. Hakim ayrıca Musk'ın uydu internet şirketi Starlink'in, Yüksek Mahkeme'nin soruşturması kapsamında profillerin askıya alınması hakkındaki Perşembe günkü mahkeme kararına uymaması yüzünden şirketin banka hesaplarının dondurularak verilen cezaların tahsil edilmesi talimatını da verdi.

Kaynak: rss