BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi İcra Sekreteri Elizabeth Maruma Mrema, Kanada'nın Montreal kentindeki BM biyolojik çeşitlilik konferansının "bir dönüm noktası" olması gerektiğini söyledi. Farklı tarafların farklı çıkarları olsa da, "yine de ortak bir vizyon ve hedefte biraraya gelebiliriz" diyen Mrema, biyolojik çeşitliliğin korunması için iddialı ama gerçekçi ve başarılabilir bir yol haritasına ulaşmak için tüm paydaşları farklılıkları bir kenara bırakmaya çağırdı.

Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

MONTREAL, 16 Aralık (Xinhua) -- BM yetkilileri Perşembe günü, devam etmekte olan BM biyolojik çeşitlilik konferansının bakanlar seviyesindeki müzakerelerinin başladığı Kanada'nın Montreal kentinde, 2020 sonrası bir küresel biyolojik çeşitlilik çerçevesine ulaşılması konusunda daha fazla fikir birliği çağrısı yaptı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohammed, tüm tarafları biyolojik çeşitlilik kaybını tersine çevirmek ve insanlığı doğayla uyum içinde yaşama yoluna sokmak için 2020 sonrası iddialı bir çerçeve üzerinde anlaşmaya çağırdı. Mohammed, gelişmiş ülkeleri, çerçevenin uygulanmasını sağlamak için gelişmekte olan ülkeleri finansal kaynaklar, teknik uzmanlık ve kapasite geliştirme ile desteklemeye çağırdı. "Gezegenin üçlü krizini sona erdirmenin ve doğa ile ilişkimizi yeniden kurmanın zamanının geldiğine" işaret eden Mohammed, "Genetik dizileme teknolojilerindeki ve ticari uygulamalardaki hızlı gelişmelerden kaynaklanan zenginliğin nasıl adil bir şekilde paylaşılacağı konusunda çok daha fazla netliğe ihtiyacımız var" dedi.

Geçen hafta başlayan BM biyolojik çeşitlilik görüşmeleri, bir sonuç belgesine ulaşılmasına yalnızca günler kalmasıyla kritik bir aşamaya girdi. Bakanlar düzeyindeki toplantı, belgeyle ilgili zorlu konuların görüşülmesi için Cumartesi gününe kadar devam edecek. Taraflar Konferansı'nın 15. toplantısının (COP15) başkanı ve Çin'in Ekoloji ve Çevre Bakanı Huang Runqiu tarafından Perşembe günü delegelere gönderilen bir mektuba göre, üzerinde anlaşmaya varılması gereken nihai belgeyle bağlantılı karmaşık konuları içeren bir paketi, kaynak seferberliğini, genetik kaynaklar hakkında dijital diziliş bilgisini ve bir izleme çerçevesini kapsıyor. BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi İcra Sekreteri Elizabeth Maruma Mrema, Kanada'nın Montreal kentindeki BM biyolojik çeşitlilik konferansının "bir dönüm noktası" olması gerektiğini söyledi. Farklı tarafların farklı çıkarları olsa da, "yine de ortak bir vizyon ve hedefte biraraya gelebiliriz" diyen Mrema, biyolojik çeşitliliğin korunması için iddialı ama gerçekçi ve başarılabilir bir yol haritasına ulaşmak için tüm paydaşları farklılıkları bir kenara bırakmaya çağırdı.

COP15'in BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi başkanlığını yürüten Çin, birinci aşama toplantısını ülkenin güneybatısında yer alan Yunnan eyaletinin merkezi Kunming'de gerçekleştirdi. COP15'in ikinci aşaması, 7-19 Aralık tarihlerinde Kanada'nın Montreal kentinde süren "Ekolojik Medeniyet: Dünyadaki Tüm Yaşam için Ortak Bir Gelecek İnşa Etmek" temasıyla devam ediyor. BM Genel Kurul Başkanı Csaba Korosi, ilgili tarafları üretim, tüketim, ticaret ve ulaşım yollarını dönüştürerek biyolojik çeşitlilik kaybının temel nedenleriyle mücadeleye teşvik etti. "Küresel işletmeleri, biyolojik çeşitliliği stratejilerine ve değer zincirlerine dahil ederek sosyal sorumluluk üstlenmeye davet ediyorum" diyen Korosi, bağımlılık ve doğa üzerindeki etkisini ortaya çıkarma çağrısı yaptı.  COP15 toplantısının, gelecek nesiller için doğayı korumayı amaçlayan 2020 sonrası küresel biyolojik çeşitlilik çerçevesinin kabul edilmesiyle önümüzdeki hafta sonuçlanması bekleniyor.  

Kaynak: rss