Gündem

BM, Yemen'de Çatışmaların Tırmanmasından Ve Açlıktan Endişeli!

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Pazar günü, Yemen'de çatışmaların tırmanması ve gıda güvenliğinin tehlikeye atılması konularında endişelerini dile getirdi.

Abone Ol

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Pazar günü, Yemen'de çatışmaların tırmanması ve gıda güvenliğinin tehlikeye atılması konularında endişelerini dile getirdi.

Konsey'den yapılan yazılı basın açıklamasına göre, Konsey üyeleri Yemen'de çatışmaların tırmanmasını ve 23 Kasım'da Suudi Arabistan'ın Cidde kentindeki petrol tesislerini hedef alan Husi saldırısını kınadı.

Konsey üyeleri, bizzat Yemenlilerin başlatıp yürüteceği kapsayıcı bir siyasi sürece olan bağlılıklarını ve uluslararası toplumun Yemen'in egemenliği, birliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü koruma kararlılığını tekrar dile getirdiler.

Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması'nın yeni değerlendirmesine bakınca dehşete kapıldıklarını ifade ettiler, çünkü buna göre, ciddi bir gıda güvensizliğiyle boğuşan 13.5 milyon Yemenli artık açlık riskiyle karşı karşıyaydı ve bu sayı Haziran 2021'e kadar en az 16 milyona çıkabilirdi.

Konsey üyeleri ayrıca insani yardım kuruluşlarının fon yetersizliği nedeniyle programları durdurmak zorunda kalabilecekleri yönündeki uyarıları nedeniyle de büyük endişe duyduklarını ifade ettiler. Ve tüm bağışçıları en kısa sürede harekete geçip yıl sonuna kadar taahhütlerini yerine getirmeye, BM programlarının son bulmasını önlemek için 2021 yılında erkenden cömert katkı sağlamaya çağırdılar.

Çatışmalar ve ekonomik çöküntünün açlık riskini arttırmada merkezi rol oynadığına dikkat çektiler ve Yemen'e dost ülkelere, daha fazla döviz enjeksiyonu da dahil olmak üzere ekonomiyi güçlendirmek için mümkün olan tüm önlemleri alma çağrısında bulundular.

Açıklamada ayrıca, insani yardımlara erişimi sağlamanın önemini belirttiler ve muazzam can kaybını önlemek için donörlerin, insani yardım kuruluşlarının çalışma ortamını desteklemeye devam etmeleri gerektiğini vurguladılar.