Martin Griffiths, "Yardım operasyonunun çökmesine izin vermek, bugün onurlandırmakta ve kutlamakta haklı olduğumuzu düşündüğüm çok olumlu ivmeye doğrudan ters düşecek." dedi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 14 Nisan (Xinhua) -- BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths Perşembe günü, Yemen'de insani yardım fonu eksikliğinin mevcut siyasi ivmeyi baltalayabileceği konusunda uyardı.

Griffiths, Güvenlik Konseyi'ne verdiği brifingde, savaşan tarafların üzerinde anlaşmaya vardığı yenilenebilir iki aylık ateşkesin halihazırda insani durum üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu söyledi.

Griffiths, bununla birlikte Yemen'deki insani yardım operasyonunun finansmanının yetersiz olduğunu belirtti. Griffiths, geçtiğimiz ay BM'nin ihtiyaç duyulan yaklaşık 4,3 milyar dolardan, 1,3 milyar ABD doları tutarında taahhüt topladığını söyledi. Suudi Arabistan'dan gelen 300 milyon dolar da dahil olmak üzere yeni açıklanan taahhütlere rağmen, yine de bir finansman açığı bulunuyor.

Griffiths, "Finansman, müdahaledeki en büyük güçlük olmaya devam ediyor. Gıda yardımı, su, sağlık hizmetleri ve yerinden edilmiş kişilere verilen destekler gibi sektörler arasındaki temel programların ölçeğinin düşmeye devam etmesi ve fonlar gelmezse nihayetinde durması konusunda ciddi bir risk var." dedi.

Griffiths, "Yardım operasyonunun çökmesine izin vermek, bugün onurlandırmakta ve kutlamakta haklı olduğumuzu düşündüğüm çok olumlu ivmeye doğrudan ters düşecek. Bu operasyon hayat kurtaran programların hayatta kalmasını sağlıyor" dedi.

Fotoğraf Mohammed MohammedXinhua)

Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı

Yemen'in başkenti Sana yakınlarında, ülke içinde yerinden edilmiş kişiler (IDP'ler) için kurulan Dharawan Kampı'nda oyun oynayan çocuklar, 25 Mart 2022. (Fotoğraf: Mohammed Mohammed/Xinhua)

Griffiths şöyle konuştu: "BM Yemen'de ciddi erişim sorunlarıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Öncelikle bürokratik engellerin bir sonucu olarak, geçen yıl ihtiyaç sahibi tüm insanların yarısı erişim kısıtlamalarından etkilenen bölgelerde yaşıyordu. Bu engeller özellikle kadın insani yardım çalışanlarını ve kadınlar ile kız çocuklarının refahı ve güvenliği için gerekli olan belirli program türlerini etkiliyor. Her zaman en savunmasız kesimler bu tür engellerle karşı karşıya kalıyor."

Griffiths, "Tarafları, uluslararası insani hukuk kapsamındaki yükümlülükler doğrultusunda ihtiyaç sahibi insanlara erişimi kolaylaştırmak için mümkün olan her şeyi yapmaya davet etmeyi sürdürüyorum. Ayrıca insani yardım çalışanlarının emniyet ve güvenlik sorunlarını da ele almalıyız" diye konuştu.Griffiths, Husi yetkilileri tarafından beş ay önce gözaltına alınan iki BM görevlisinin hala gözaltında olduğunu, bu görevlilerin, salıverileceklerine dair verilen sözlere rağmen serbest bırakılmadıklarını belirtti.

Griffiths, BM'nin Şubat ayında kaçırılan beş BM görevlisinin salıverilmesini sağlamak için de çaba göstermeye devam ettiğini ifade etti.

Editör: Seyran Bayır