CHONGQİNG, 15 Nisan (Xinhua) -- Çin'in güneybatısında yer alan Chongqing Belediyesi'nden geçen Yangtze Nehri'nin güney kıyısında, geleneksel Çin çatısıyla örtülü batı tarzındaki üç katlı bir bina ışıldıyor.

İngiliz işadamı Archibald John Little tarafından 1896 yılında inşa edilen yapı, bir zamanlar Chongqing'deki tanınmış bir yabancı firma tarafından kullanılıyordu. Çinli ustalar yakın zamanda bu binanın restorasyonunu tamamladı ve bazı Çin unsurları ekledi.

Binanın hikayesi, bir maceraperest İngiliz'in Üç Boğaz üzerinden Chongqing'e doğru riskli bir yolculuğa çıktığızamana uzanıyor. İngiliz şehre vardıktan sonra burada üretim ve ticaret işlerini başlattı ve bir nakliye şirketi açtı.

Çinceyi biraz konuşan ama Çin kültürünü iyi bilen Little, 100 yılı aşkın bir süre önce Çin ile Batı arasındaki ticari ve kültürel alışverişin teşvik edilmesinde önemli bir rol oynadı.

Bu yabancı şirketin eski mekanı, Chongqing tarafından belediye koruması altında kültürel eser olarak tescillendi. Yerel yönetim Ekim 2020'de, bu asırlık yapıyı canlandırmak için restore etmeye karar verdi.

Ülkenin dört bir yanından uzmanlar proje üzerinde çalışmak için biraraya geldi. Ustalar titiz tasarımlarıyla ve yüzlerce restorasyon denemesinden sonra 800 metrekarelik binanın 100'e yakın farklı unsurunu restore edebildiler.

Binanın girişindeki kireçtaşından bir Çin lahanası heykeli, ekstra bir özen ve dikkat gerektirdi.

İngiliz işadamı Archibald John Little tarafından orijinal olarak 1896 yılında inşa edilen binanın dış cephesi, 22 Aralık 2021. (Fotoğraf Tang YiXinhua)

Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

İngiliz işadamı Archibald John Little tarafından orijinal olarak 1896 yılında inşa edilen binanın dış cephesi, 22 Aralık 2021. (Fotoğraf: Tang Yi/Xinhua)

Seksen yaşındaki usta Pan Youyu, lahanaya orijinal görünümünü yeniden verebilmek için bir ekibe liderlik etti. Tamamlanması bir buçuk ay süren sanat eserinin nihai hali, bütünleşen Çin ve Batı dekorasyon tarzını yansıtıyor.

Çin Sanatçılar Derneği üyesi ve neredeyse 80 yaşında olan yerel sanatçı Yang Xisheng, binanın bulunduğu blokta yaşıyor. Binaya olan duygusal bağlılığı, onu binanın dış cephesinin rengini tasarlamakla görevli ekibe katılmaya teşvik etti.

Yang, binanın dış cephesinin ana rengini kendi anılarında olduğu gibi boyadı ve orijinal rengini eski haline getirmek için elinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştı. Restorasyon projesini üstlenen Chongqing Yudi Vision Culture Industry Limited Şirketi'nin başkanı Zhong Xiaoxi, "Mimarinin içine yerleştirilen Çin ve Batı unsurlarının kombinasyonu çok kendine özgü oldu ve restorasyon ekibi büyük çaba sarf etti" dedi.

Yerel yönetim, başarılı bir şekilde onarılan binayı bir tarih müzesine dönüştürmeyi planlıyor.

Editör: Seyran Bayır