UNOOSA ile Airbus tarafından Nairobi'de yapılan ortak açıklamada Mısırlı, Kenyalı ve Ugandalı uzmanlardan oluşan ClimCam ekibinin, doğu Afrika bölgesindeki iklim değişikliği etkilerini değerlendirmek üzere Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir yıllık serbest görev alacağı belirtildi.

UNOOSA Direktörü Simonetta Di Pippo, üç Afrika ülkesinden seçilen en iyi araştırmacıların, halihazırda iklim şoklarından sarsılmış bir bölgede hava modellerini izlemeye yarayacak bir uzaktan algılama kamera sistemi geliştirmeye yönelik proje kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunacağını söyledi.

Di Pippo, "Bu proje, doğu Afrika bölgesinde kuraklık ve seller gibi acilen ilgilenilmesi gereken zorlukların ele alınması açısından önemli içgörüler sağlayacak, tarım sektörünün direncini artıracak ve potansiyel olarak birçok hayatı kurtarıp daha iyi bir gelecek inşasına yardımcı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Xi Jinping'den, Çin'in 'ana nehri' Yangtze'nin korunması üzerine mesajlar Xi Jinping'den, Çin'in 'ana nehri' Yangtze'nin korunması üzerine mesajlar
Somali'nin Afgoye kasabasında sel sularıyla kaplı bir yolda yürüyen insanlar, 9 Ağustos 2020. (Fotoğraf: Hassan Bashi/Xinhua)

Di Pippo'ya göre Mısır Uzay İstasyonu, Kenya Uzay Ajansı ve Uganda Ulusal Uzay Programı'ndan farklı alanlardan uzmanların seçilmesi, Afrika'nın iklim krizinin üzerine gitmek için uzay teknolojisinin kullanılmasında bir kilometre taşı oluşturuyor. Di Pippo, Airbus'ın dış yük barındırma platformu Bartolomeo'da uçuş gerçekleştirecek Afrika ekibinin seçilmesinin, kıtanın yeni gelişmekte olan uzay sektörüne canlılık getireceğini dile getirdi.

Ekibin becerilerini sergiledikten sonra seçildiğini kaydeden Di Pippo, ekibin, Doğu Afrika'da gelecekte uygulanacak iklim müdahalesine yol gösterecek veri, bilgi ve görsel paylaşımında bulunacağını sözlerine ekledi. Airbus Savunma ve Uzay Şirketi'nin Uzay Araştırmaları Başkanı Andreas Hammer, iklim değişikliğinin ekosistemler üzerindeki etkilerini değerlendirme görevini yerine getirebilmesi için Afrikalı ekibe teknik destek verileceğini söyledi. Hammer'a göre Afrikalı uzay uzmanlarının becerilerinin geliştirilmesi, kıtadaki gıda güvensizliği ve su kıtlığını kötüleştiren iklim değişikliği konusunda alınacak önlemlerinin yeniden canlandırılması için kilit önemde.

Editör: İRFAN KARSLI