Kongo'nun başkenti Brazavil'de yerleşik DSÖ Afrika Bölge Ofisi, dünyanın en üst sağlık politikası belirleyici kurumu olan Dünya Sağlık Meclisi tarafından Mayıs ayında belirlenen hedefi yakalayan üç Afrika ülkesinin; Seyşeller, Mauritius ve Fas olduğunu belirterek Tunus ve Kabo Verde'nin de hedefe ulaşacağını bildirdi.

Şırınga gibi temel önemdeki ürünlere erişimin sınırlı olmasının, Afrika'da Kovid-19 aşılarının uygulanmasını yavaşlatabileceği uyarısında bulunan DSÖ; Kenya, Ruanda ve Güney Afrika gibi bazı Afrika ülkelerinin şırınga tesliminde gecikmeler yaşadığını kaydetti.

DSÖ Afrika Bölge Direktörü Matshidiso Moeti, "Her an ortaya çıkabilecek aşı malzemeleri krizi, tüm kıtayı tehdit ediyor. Kovid-19 aşıları önümüzdeki yılın başlarında Afrika'ya yağmaya başlayacak, ancak şırınga eksikliği ilerlemeyi engelleyebilir" diye konuştu.

Moeti, DSÖ'nün Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı'nın (COVAX), şırınga üreticileriyle anlaşmalar yaparak ve aşı tedarikinin şırınga tedarikinden daha hızlı olmasını önleyecek şekilde daha iyi planlama yaparak bu tehdidi çözmeye çalıştığını dile getirdi. Mevcut hızla gidilmesi halinde Afrika'daki insanların yüzde 40'ını yıl sonuna kadar tam doz aşılama hedefini gerçekleştirmek için 275 milyon dozluk Kovid-19 aşısı eksiği bulunuyor.

Afrika'da nüfusun sadece yüzde 6'sına karşılık gelen 77 milyon kişiye tam doz aşı yapılırken yüksek gelirli ülkelerin yüzde 70'inden fazlası nüfuslarının yüzde 40'ından fazlasını aşılamış durumda. Afrika'da kaydedilen yaklaşık 8,5 milyon Kovid-19 vakası ve 217 binden fazla ölümün kayda geçtiğini bildiren DSÖ'ye göre 10 Afrika ülkesinde pandemi hala canlı ve bunlardan dördü olan Gabon, Kongo-Brazavil, Kamerun ve Mısır'da vakalarda yükseliş eğilimi veya yüksek seviyelerde seyir görülüyor.

Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı

Editör: İRFAN KARSLI