BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 3 Mart (Xinhua) -- BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Baş Sözcüsü Stephane Dujarric, dünyada en fazla ülke içinde yerinden edilmiş kişi sayısının Suriye'de olduğunu ve pek çok ihtiyacı olan bu insanların temel hizmetlere sınırlı erişimi bulunduğunu bildirdi.

Ülkede devam eden düşmanlıklar, zayıf altyapı ve satın alma gücünün sürekli azalması insanların direncini kırıyor. Suriye'de nüfusun yaklaşık yüzde 90'ının yoksulluk sınırının altında yaşadığı tahmin ediliyor. BM sözcüsü, kötüleşen sosyo-ekonomik durumun aşırı yoksulluk seviyesini daha da artırmasının beklendiğine dair uyarıda bulundu.

Suriye küresel olarak gıda açısından en güvensiz ülkeler arasında yer alıyor ve nüfusun yarısından fazlası ciddi gıda güvencesizliğiyle karşı karşıya. Stephane Dujarric, Suriye'nin bazı bölgelerinde 5 yaş altı çocukların dörtte birinin yaşına göre boyunun kısa olduğunu ve gelişimlerinin geri dönüşü olmayan biçimde zarar gördüğünü söyledi.

Suriye'de artan ihtiyaçlar karşısında 2021'de ayda ortalama 6,8 milyon kişiye insani yardım ulaştırıldı. Sözcü, buna, BM Güvenlik Konseyi onayıyla Türkiye'den gerçekleştirilen sınır ötesi yardım operasyonuyla her ay ulaşılan yaklaşık 2,4 milyon kişinin de dahil olduğunu belirtti.

Sözcü, Birleşmiş Milletler ve ortaklarının, hayat kurtaran çalışmaların yanı sıra kritik temel hizmetlere erişimi yeniden sağlamak için dayanıklılık ve erken kurtarma programlarını destekleme çabalarını da artırdığını vurguladı. Dujarric, bunun da ihtiyacı olan daha fazla insana ulaşmak için daha fazla finansman ve daha fazla erişim gerektireceğini hatırlattı.

Hatay'da Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor. Hatay'da Enkaz Kaldırma Çalışmaları Devam Ediyor.
Editör: İRFAN KARSLI