HARTUM, 2 Mart (Xinhua) -- WFP temsilcisi ve Sudan'daki ülke direktörü Eddie Rowe bir basın açıklaması yaparak, "Sudan'da en korunmasız durumdaki insanların ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak için sınırlı kaynaklarda önceliklendirmeye gidildi ancak bu çalışmayla bile Nisan ayından itibaren ülke genelinde gıda stoklarının ve mevcut paranın tükeneceği öngörülüyor" dedi.

Xi: ABD ile kazan-kazan işbirliğini geliştirmeye hazırız Xi: ABD ile kazan-kazan işbirliğini geliştirmeye hazırız

"Önümüzdeki altı ay (Mart-Ağustos 2022) için 285 milyon ABD doları tutarında büyük bir finansman açığı söz konusu ve bu da yardım operasyonlarını ve insanların hayatlarını tehlikeye atıyor" diyen Rowe, "Yeni fonlar gelmedikçe, WFP'nin daha fazla kesinti yapmaktan başka seçeneği kalmayabilir ve bunun etkileri de yıkıcı olabilir" tespitinde bulundu.

WFP, Sudan'ın Darfur bölgesinde yaklaşık 362.000 mülteci ile ülke içinde yerinden edilmiş insanlar için nakit transferleri üzerinden yürüyen bir genel gıda yardımı programı yürütüyor. Basın açıklamasına göre, bölgede yetersiz beslenen çocuklar, hamile ve emziren anneler için beslenme ve okul yemekleri programları şu an için devam ediyor. WFP bu programlarla bu yıl 122.600 kişiye beslenme desteği sağlamayı, 321.000 okul çağında çocuğa da okulda yemek ulaştırmayı hedefliyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, 11 Ocak'ta, 2022 Sudan İnsani Müdahale Planı'nı açıkladı. Plan, Sudan genelinde korunmasız durumdaki 10,9 milyon kişiye 1,9 milyar dolar tutarında insani yardım sağlamayı amaçlıyor ve bu miktarın 800 milyon dolardan fazlası hayat kurtaran faaliyetler için ayrılacak. Sudan Ordusu Genel Komutanı Abdulfettah el-Burhan'ın 25 Ekim 2021'de olağanüstü hal ilan ederek Egemenlik Konseyi'ni ve hükümeti feshetmesinin ardından uluslararası yardımlar kesintiye uğradı.

Editör: İRFAN KARSLI