BEİJİNG, 2 Mart (Xinhua) -- Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Salı günü Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın talebiyle bir telefon görüşmesinde bulundu. Wang'a Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmelerin birinci turu hakkında bilgi veren Kuleba, Ukrayna için atışmaların sona erdirilmesinin birinci öncelik olduğunu söyledi.

Ukrayna'nın, mevcut sorunun müzakere yoluyla çözümüne açık olmayı sürdürdüğünü ve Rusya'yla olan görüşmeleri pozitif bir samimiyetle ele aldığını dile getiren Kuleba, mevcut zorluklara rağmen Ukrayna tarafının, soğukkanlılığını ve görüşmeleri devam ettirme isteğini koruduğunu sözlerine ekledi.

Çin'in, Ukrayna sorununda yapıcı bir rol oynadığından bahseden Kuleba, Ukrayna'nın Çin tarafıyla iletişimi güçlendirmeye hazır olduğunu ve Çin'in bir ateşkes ilanında arabuluculuk etmesini sabırsızlıkla beklediğini ifade etti. Wang, Ukrayna'daki durumun hızla değiştiğini ve Çin'in, Ukrayna ile Rusya arasında çatışma çıkmasından büyük üzüntü duyduğunu ve sivillerin zarar görmesinden son derece kaygılı olduğunu belirtti.

Belarus'un Gomel bölgesinde Ukrayna ve Rus heyetleri arasında yapılan görüşmeler görülüyor, 28 Şubat 2022. (Fotoğraf: Belta Haber Ajansı/Xinhua aracılığıyla)

Çin'in Ukrayna sorunu konusundaki temel pozisyonunun açık, şeffaf ve tutarlı olduğunu söyleyen Wang, Çin'in her zaman tüm ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinin yanında yer aldığını kaydetti. Wang, mevcut kriz konusunda Çin'in, Ukrayna ve Rusya'yı soruna müzakere yoluyla çözüm bulmaya ve siyasal çözüme olanak sağlayan tüm yapıcı uluslararası çabaları desteklemeye davet ettiğini söyledi.

Wang, Çin'in her zaman bir ülkenin güvenliğinin, diğerlerinin güvenliğinin pahasına sağlanamayacağına ve bir bölgenin güvenliğinin, askeri blokların genişletilmesiyle elde edilemeyeceğine inandığını vurguladı. Wang, savaş yayılmaya devam ederken birinci önceliğin mümkün olduğunca durumun yatıştırılarak çatışmanın tırmanmasının ve hatta kontrolden çıkmasının önlenmesi, özellikle sivillere verilen zararın ve insani krizin önlenmesi ve insani yardıma güvenli ve zamanında erişimin sağlanması olduğunu söyledi.

Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor

Çin'in Ukrayna'daki Çin vatandaşlarının güvenliğinin sağlanmasına yönelik pozisyonu hakkında açıklamalar yapan Wang, Ukrayna tarafına ilgili uluslararası sorumlulukları üstlenme çağrısı yaptı. Çin hükümetinin, Ukrayna'daki Çin vatandaşlarının güvenliğine büyük önem verdiğini ve her an onların güvenliğiyle ilgilendiğini kaydeden Wang, Ukrayna'daki tüm Çin vatandaşlarının, Çin-Ukrayna dostluğunun elçileri ve Ukraynalıların dostları olduğunu söyledi.

Ukrayna'daki Çinlilerin ve öğrencilerin tahliye sürecinin sürdüğünü dile getiren Wang, Ukrayna hükümet ve toplumunun destek, işbirliği ve yardımı için Ukrayna tarafına minnettarlığını ifade etti. Wang; Çin'in, uluslararası insani ruha uygun olarak Ukrayna tarafından yabancı vatandaşlar için özel tahliye trenlerinin hizmete konmasını takdirle karşıladığını söyledi. Wang, Ukrayna tarafının Ukrayna'daki Çin vatandaşlarının güvenliğinin sağlanmasına yönelik gerekli tüm önlemleri almasını ve tahliyeleri için garanti ve kolaylaştırıcılık sağlamaya devam etmesini umduğunu dile getirdi.

Kuleba, yabancı vatandaşların güvenliğinin sağlanmasının Ukrayna için önemli bir görev olduğunu ve Ukrayna'nın Çin'in kaygılarına büyük önem verdiğini ve Çinli öğrenci ve vatandaşların sorunsuz şekilde tahliye olmasına yardımcı olduğunu ifade etti. Kuleba, Ukrayna'nın sorumlu şekilde yabancı ülke vatandaşlarının güvenli tahliyesini sağlamaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI