Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Uluslararası Köleliğin Kaldırılması Günü dolayısıyla konuşan BM lideri, çağdaş kölelik biçimlerinin etkilerine dikkat çekerek "bu tür iğrenç uygulamaların 21. yüzyılda yeri yok" dedi.

Guterres, mesajında, sistemli ırkçılığa karşı bu yıl düzenlenen dünya çapındaki protestolar sayesinde "kökleri sömürgeciliğin ve köleliğin karanlık tarihine dayanan dünyanın her yerindeki adaletsizlikler mirasına" yeniden dikkat çekildiğini söyledi.

"Ama kölelik sadece bir tarihi mesele değil."

BM tahminlerine göre, 25 milyonu zorunlu çalıştırma ve 15 milyonu zorla evlendirme olmak üzere dünyada 40 milyondan fazla insan hala çağdaş köleliğin mağduru.

Guterres, "Yoksul ve itilmişler, özellikle ırksal ve etnik azınlıklar, yerli halklar ve göçmenler çağdaş kölelik biçimlerinden daha çok etkileniyor" dedi ve "cinsiyet eşitsizliğiyse ayrımcılık kalıplarını daha da güçlendiriyor" diye ekledi.

Köleliğin kendini gösterdiği biçimler şöyle: anneden geçen kölelik, zorla çalıştırma, çocuk işçiliği, ev içi kölelik, zorla evlendirme, borç esareti, cinsel sömürü de dahil olmak üzere sömürü amacıyla insan ticareti ve silahlı çatışmalarda çocukların zorla askere alınması.

BM lideri toplumun tüm kesimlerine seslenerek bu iğrenç uygulamaları sona erdirmek için ortak çabaları güçlendirme çağrısı yaptı.

Her yıl 2 Aralık'ta anılan Uluslararası Köleliğin Kaldırılması Günü, BM İnsan Ticaretinin ve Fuhuş Amacıyla İstismarın Önlenmesi Sözleşmesi'nin kabul edildiği günün yıldönümü. Sözleşme 1951'de yürürlüğe girmişti.

Editör: İRFAN KARSLI