BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), tüm Suriye'de on yıldır süren çatışma, ekonomik kriz ve şimdi de Kovid- 19'dan etkilenen yardıma muhtaç 13,4 milyon kişi olduğunu belirtti. En savunmasız durumdaki Suriyelilerin bazıları, ülkenin kuzeybatısında yaşıyor. Yardıma ihtiyaç duyan 3,4 milyon kişinin yüzde 90'ından fazlasının, özellikle de ülke içinde yerinden edilmiş 2,7 milyon kişinin aşırı ya da afet boyutunda yardım ihtiyacı duyduğu değerlendiriliyor. Yerlerinden edilmiş kişilerin çoğu, Türkiye sınırı boyunca binin üzerinde kamp ve gayri resmi yerleşim yerinde sıkışıp kalmış durumda.

Afganistan'ı vuran depremin izleri Afganistan'ı vuran depremin izleri

OCHA, BM'nin Kuzeybatı Suriye'deki milyonlarca kişiye tek erişiminin, Bab el-Hava'daki BM Güvenlik Konseyi onaylı sınır ötesi operasyon aracılığıyla olduğunu belirtti. Bab el-Hava sınır kapısı, Kuzeybatı Suriye'ye yardım götüren BM için geriye kalan son giriş noktası özelliğine sahip.

OCHA basın açıklamasında, "Bab el-Hava, Suriye'de milyonlarca kişinin bir insani felaket yaşamasını önleyen son can damarıdır" ifadelerini kullandı. OCHA, "Şam'dan az sayıda kamyon geçiş hattı oluşturmaya yönelik devam eden gayretlere karşın bu ölçek ve bu kapsamda yardım götürmek için herhangi bir alternatif kalmamıştır" diye ekledi.

Ofis, her ay yaklaşık bin BM yardım kamyonunun Türkiye'den Kuzeybatı Suriye'ye geçerek 2,4 milyon insana ulaştığını söyledi. Mayıs ayında Türkiye'den Suriye'ye sadece 979 kamyon giriş yaptı. Ancak bu kamyonlar gıda ihtiyacı, geçim, beslenme ve sağlık konularında kritik destek malzemeleri taşıyordu.

OCHA'nın verdiği bilgilere göre Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı (COVAX) kapsamında temin edilen 53 binin üzerinde Kovid-19 aşısının ilk partisi Nisan ayında Türkiye'den Kuzeybatı Suriye'ye giriş yaptı ve aşılama programı 1 Mayıs'ta başlatıldı. Bölgedeki hastane ve birinci basamak sağlık merkezlerine destek olarak diğer aşı ve sağlık malzemeleri düzenli olarak geçiş yapıyor.

Editör: İRFAN KARSLI