BİRLEŞMİŞ MİLLETLER, 28 Nisan (Xinhua) -- Afganistan'ın fiili yöneticilerinin Afgan kadınların Birleşmiş Milletler (BM) teşkilatı için çalışmalarını yasaklamasını kınayan BM Güvenlik Konseyi, Taliban liderlerini "kararlarını hızla geri almaya" çağırdı. 15 üyeli konsey tarafından oybirliğiyle kabul edilen ve Perşembe günü açıklanan kararda, "Afganistan'daki kadın ve kız çocuklarının tam, eşit, anlamlı ve güvenli katılımı" çağrısı yapılıyor.

Kararda konsey üyelerinin Afgan kadınların BM'de çalışmasına yönelik yasağıyla ilgili "derin endişeleri" dile getirildi ve bunun ülke çapındaki BM yardım operasyonlarını "olumsuz ve ciddi şekilde etkileyeceği" belirtildi. Kararda ayrıca, Afganistan'daki BM Yardım Misyonu'nun (UNAMA) da yasak sona erene kadar insani yardım görevini yerine getiremeyeceği vurgulanıyor. Taliban, Afganistan'da yönetimi devraldığı Ağustos 2021'den bu yana, kadınların ve kız çocuklarının birçok insani hakkını elinden aldı. Taliban'ın getirdiği yasaklar arasında lise ve üniversiteye devam yasağı, seyahat yasağı ve istihdamda sınırlamalar ve Aralık'ta çıkarılan bir kararname ile kadın vatandaşlara getirilen STK'larda çalışma yasağı bulunuyor. BM, Afganistan ayağının şu anda dünyanın en az finanse edilen operasyon olduğu konusunda da uyarıda bulundu ve şimdiye kadar taahhüt edilen fonun yüzde 5'inden azının sağlanabildiğini belirtti.  

Bangladeş'teki dang humması salgını sinekliklere olan talebi artırdı Bangladeş'teki dang humması salgını sinekliklere olan talebi artırdı

Editör: Şeymanur Erbay