BEİJİNG, 28 Nisan (Xinhua) -- Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD'nin Washington Deklarasyonu vasıtasıyla yaptığı şeyin blok cepheleşmesini körüklemek olduğunu, Kore Yarımadası'nda gerilimi artırdığını ve bölgesel barış ve istikrarı tehlikeye attığını, öte yandan Çin'in buna güçlü şekilde karşı çıktığını söyledi. Mao, söz konusu açıklamayı Perşembe günü düzenlediği günlük basın toplantısında Washington Deklarasyonu hakkındaki görüşünün sorulması üzerine yaptı. Söz konusu deklarasyon, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un ABD ziyaretinin sonuçlarından biri olarak 26 Nisan'da ABD ile Güney Kore arasında imzalandı.

Deklarasyonda ABD'nin Güney Kore'ye sağladığı genişletilmiş caydırıcılık desteğini güncelleyeceği belirtildi. ABD söz konusu caydırıcılık desteği kapsamında askeri tatbikat ve eğitim faaliyetlerini artıracağı, masaüstü simülasyon imkanı sağlayacağı, nükleer bir krizde gelişmiş istişare imkanı sunacağı belirtiliyor. Yine bu doğrultuda yeni bir Nükleer İstişare Grubu'nun kurulacağı ve ABD'nin stratejik varlıklarının düzenli görünürlüğünün Kore Yarımadası'na daha da genişletileceği bildiriliyor. Basına konuşan kaynaklara göre ABD tarafı, Kore Yarımadası açıklarında bir stratejik nükleer denizaltı konuşlandırmayı planlıyor.

"ABD, kendi jeopolitik çıkarlarını tüm bölgenin güvenliğinin önüne koyuyor" diyen Mao, ABD'nin Kore Yarımadası'ndaki sorunları istismar ederek gerilim kaynağı olmayı sürdürdüğünü vurguladı. ABD'nin davranışının, Soğuk Savaş zihniyetinin bir sonucu olduğunu dile getiren sözcü, "ABD'nin yaptığı şey blok cepheleşmesini körüklemekte, nükleer silahların yayılmasını önlenme sisteminin altını oymakta ve diğer ülkelerin stratejik çıkarlarına zarar vermektedir" diye konuştu. ABD'nin davranışının, Kore Yarımadası'nda gerilimi artırdığını ve bölgesel barış ile istikrarı tehlikeye attığını da vurgulayan Mao, bunun yarımadayı nükleer silahlardan arındırma hedefinin tam zıttı olduğunu ve Çin'in buna güçlü şekilde karşı çıktığını söyledi.

Çin Ticaret Bakanı Wang: Çin ve AB'nin otomotiv sektörleri için işbirliği kilit öneme sahip Çin Ticaret Bakanı Wang: Çin ve AB'nin otomotiv sektörleri için işbirliği kilit öneme sahip

Editör: Şeymanur Erbay