Gündem

BM Genel Sekreteri Dünya Çapında 'İklim Acil Durumu' İlan Edilmesini İstedi!

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumartesi günü, küresel ısınmayla mücadele için dünya çapında bir "iklim acil durumu" ilan edilmesi çağrısında bulun...

Abone Ol

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cumartesi günü, küresel ısınmayla mücadele için dünya çapında bir "iklim acil durumu" ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler ile Birleşik Krallık ve Fransa hükümetlerinin birlikte organize ettiği Küresel İklim Zirvesi toplantısında konuşan Guterres, iklim değişikliği konusunda imzalanan Paris Anlaşması'nın üzerinden beş yıl geçtiği halde dünyanın hala doğru yönde gitmediğini söyledi.

Paris Anlaşması'nda, sıcaklık artışının mümkün olduğunca 1,5 santigrat dereceye yakın bir noktada sınırlandırılması sözü verilmişti. Ancak Paris'te verilen taahhütlerin bunu sağlamaktan uzak olduğunu belirten Guterres, o taahhütlerin bile yerine getirilmediğini belirtti.

"Karbon dioksit miktarı rekor seviyelerde. Bugün sanayi devrimi öncesine göre 1,2 derece daha sıcak bir dünyada yaşıyoruz. Bu yoldan geri dönmezsek bu yüzyılda varacağımız yer 3 derecenin üzerinde yıkıcı sıcaklık artışları olabilir. Hala ciddi bir acil durumla karşı karşıya olduğumuzu inkar eden var mı?"

"İşte bu yüzden dünya genelinde liderlere, karbon-nötr seviyesine ulaşana kadar iklim acil durumu ilan etmeleri çağrısında bulunuyorum."

Guterres, aciliyet ve risklerin farkında olan 38 ülkenin bunu yaptığını ve diğerlerinin de aynı yolu izlemesi gerektiğini söyledi.