Kongo Demokratik Cumhuriyeti, M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlattı Kongo Demokratik Cumhuriyeti, M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlattı

Bildiriye göre üye devletler, 2025 yılına kadar yıllık yeni HIV enfeksiyonlarını 370 binin, yıllık AIDS kaynaklı ölümleri 250 binin altına indirme konusunda taahhütte bulundu. Ülkeler, 2025 yılına kadar HIV enfeksiyonu riskiyle karşı karşıya olan insanların yüzde 95'inin uygun, öncelikli, kişi merkezli ve etkin önleme seçeneklerine erişimi olmasını ve bu seçenekleri kullanabilmelerini sağlama sözü de verdi.

BM, HIV'le yaşayan tüm insanların yüzde 95'ine tanı konmasını, tanı konulanların yüzde 95'inin antiretroviral tedavi almasını ve tedavi olanların yüzde 95'inin viral olarak temizlenmiş olmasını sağlayarak AIDS salgınını 2030 yılına kadar sona erdirme taahhüdünde bulundu. Bildiriye göre 2025 yılına kadar HIV'le yaşayan en az 34 milyon kişinin ilaç, tedavi ve tanı imkanlarına erişimi sağlanacak.

Üye devletler, HIV risk ve etkisinin hafifletilmesi çabalarında toplumsal cinsiyet eşitliği ile tüm kadın ve kız çocuklarının insan haklarını ön plana koyma sözü verdi. Devletler 2025 yılına kadar HIV ve AIDS'le mücadele çabalarını artıracak ve finansman seferberliğinde tüm kaynaklardan yararlanarak ve düşük ve orta gelirli ülkelerdeki yıllık HIV yatırımlarını 29 milyar ABD dolarına çıkararak bu çabalara tam finansman sağlayacak.

Üye devletler; patent dışı ilaçlar, aşılar, tanı araçları ve diğer sağlık teknolojileri dahil güvenli, etkin ve kalite güvencesi olan ilaçların küresel erişilebilirlik, kullanılabilirlik ve fiyat uygunluğunu sağlayacak. Devletler AIDS'in ortadan kaldırılmasını hızlandırmak için veri, inovasyon, araştırma ve geliştirme ile bilim ve teknoloji kullanımını güçlendirip artırma konusunda da taahhütte bulundu.

Editör: İRFAN KARSLI