BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), ülkenin en kuzeyinde yer alan bölgede insani erişimde ilerleme kaydedildiğini, geniş alanlara erişimin artık mümkün olduğunu ve insani yardım partnerlerinin gıda dağıtımı, su taşınması, tıbbi malzeme ve tarım tohumları temini gibi insani operasyonlara kademeli olarak başlamalarına izin verildiğini bildirdi.

Ancak OCHA, insani operasyonların bağımlı olduğu yakıt gibi insani yardım malzemelerinin yeniden ikmal edilmesinin acil ihtiyaç olduğunu da dile getirdi. Ofisten yapılan açıklamada malzemelerin Tigray'a girmesi engellenirken insani yardım çalışanlarının bölge içindeki hareketlerinde ilerleme kaydedildiği ifade edildi. Bölgenin merkezi olan Mekelle kentiyle olan ticari uçuşlar 23 Haziran'da durdu. Ancak 1, 4 ve 6 Temmuz tarihlerinde insani yardım çalışanlarının Addis Ababa'dan Mekelle'ye komşu Afar bölgesinden geçerek karayoluyla ulaşmaları büyük oranda mümkün oldu.

Yetkililer, su pompalarını çalıştıracak yakıt bulunmadığından, Mekelle'de yerinden edilenlerin barındığı 20'den fazla yerde hiç su olmadığını ifade etti. Yakıt olmaması insani ve ticari malzemelerin bölge içinde taşınmasını da etkiliyor. OCHA ayrıca bazı partnerlerin nakit yardımında bulunamadıklarını da söyledi. OCHA, "Tigray bölgesine ek personel ve insani ve ticari malzemelerin götürülmesi, elektrik ve telekomünikasyon kesintisinin sonlandırılması ve tüm bölgede nakit para ve yakıt bulunmasının sağlanması insani yardım operasyonlarının devamlılığı için kritik önemde" ifadelerini kullandı.

Afganistan'ı vuran depremin izleri Afganistan'ı vuran depremin izleri

Editör: İRFAN KARSLI