Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), erzakın daha önce gönderildiği bazı bölgeler dışında, BM partnerlerinin gıda dağıtımı stoklarının tükendiğini bildirdi. OCHA, Afar bölgesi üzerinden Semera-Abala koridorunu kullanarak Tigray'e ulaşan tek erişim yolunun, güvenliğin olmamasının yanı sıra bürokratik ve lojistik zorluklar nedeniyle 22 Ağustos'tan beri kapalı olduğunu kaydetti. İnsani yardım kuruluşları gerekli yardımların yapılabilmesi için her gün 100 kamyon gıda, gıda dışı malzeme ve yakıtın Tigray'e girmesi gerektiğini tahmin ediyor. OCHA, 12 Temmuz'dan beri gerekli kamyonların yüzde 10'undan daha azının bölgeye girebildiğini açıkladı.

Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

Çalışanlara yapılan ödemeler, yerel tedarik ve nakit yardımlar dahil olmak üzere Tigray'deki insani yardım operasyonlarının sürebilmesi için her hafta 300 milyon Etiyopya birrine, yani yaklaşık 7 milyon dolara ihtiyaç duyuluyor. Ancak OCHA, 12 Temmuz'dan beri sadece 47 milyon birr getirilebildiğini kaydetti. Ayrıca insani yardımlar için her hafta en az 200.000 litre yakıt gerekiyor. Ancak OCHA, 12 Temmuz'dan beri sadece 282.000 litre yakıtın Tigray'e ulaşabildiğini, 16 Ağustos'tan beri ise hiç yakıt ulaşamadığını bildirdi.

Bu arada, Tigray'deki çatışmaların komşu Afar ve Amhara bölgelerine sıçraması sivilleri olumsuz etkilemeye devam ederken; gıda güvensizliği, yerinden edilme ve geçim kaynaklarının kesintiye uğramasına neden oluyor. OCHA; Afar ve Amhara'da yaklaşık 1,7 milyon kişinin gıda güvensizliği ile karşı karşıya olduğunu tahmin ediyor. OCHA, çatışmanın taraflarının krizden etkilenen tüm insanlara zamanında, serbest, güvenli ve sürekli erişime izin vermesi ve bunları kolaylaştırması gerektiğini vurguladı.

Editör: İRFAN KARSLI