ADDİS ABABA, 24 Şubat (Xinhua) -- UNECA ve Kongo Cumhuriyeti hükümeti tarafından bu hafta açılacak olan Afrika'nın ilk Yapay Zeka Araştırma Merkezi, Afrika'da dijital politika, altyapı, finans, kabiliyetler, dijital platformlar ve girişimcilik alanlarında dijital teknolojiyi ileriye taşımak amacını güden, özel olarak yapay zeka yoluyla araştırmaları ilerletmeye adanmış çığır açan bir merkez olacak.

Duyuruda, finansmanı UNECA ve diğer ortaklar tarafından karşılanan Afrika Yapay Zeka Araştırma Merkezi'nin, Afrika'nın entegrasyonunu teşvik etmek, kapsayıcı ekonomik büyümeye katkıda bulunmak, yeni istihdam yaratılmasını sağlamak, dijital uçurumu kapatmak ve kıtanın sosyo-ekonomik kalkınması için yoksulluğu ortadan kaldırmak amacıyla Afrika'nın dijital yönetimin modern araçlarına sahip olmasını sağlayacak gerekli teknoloji eğitimi ve becerilerini sunacağı kaydedildi.

Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti

UNECA'nın açıklamasında, "Merkez, Afrika'da türünün ilk örneği olacak ve bölgede yükselen teknolojilerin geliştirildiği bir bölgesel merkez olacak" denildi. Projenin geliştirilmesi için Mart 2021'de Afrika Sürdürülebilir Kalkınma Bölgesel Forumu'nun 7. bileşiminin açılış töreni sırasında Kongo Cumhuriyeti ile UNECA arasında bir ortaklık anlaşması imzalanmıştı.

UNECA açıklamasında, "Kongo, en kapsamlı ve en kaliteli yapay zeka yetenek havuzuna erişim sağlamak için kıta genelinde bölgesel bir yapay zeka merkezi olarak hizmet edecek" denildi. Afrika'yı geleceğin küresel güç merkezine dönüştürmek için hazırlanan bir yol haritası ve master plan olan Gündem 2063 ile birlikte Yapay Zeka Merkezi'nin, Afrika'nın küresel değer zincirine katılımı yolunda yeni bir dinamizm sağlayacağı kaydediliyor.

Merkez, araştırmacılar, gençler ve ilgili vatandaşlar için yapay zeka ve robotik alanlarında karma eğitim programları sunuyor. Merkez ayrıca yetenekli ilkokul ve lise öğrencileri için temel yapay zeka ve robotik beceri odaklı eğitim sağlayacak. Yapay Zeka Merkezi'nde ayrıca Denis Sassou Nguesso Üniversitesi ile işbirliği içinde yapay zeka ve veri bilimi alanında yüksek lisans eğitimi verilmesi için arayışlar sürüyor.

Büyüyen küresel dijital ve bilgi ekonomisine paralel olarak UNECA, Afrika ülkelerinin ekonomilerinin dönüşümünü sağlamak için yeni ve gelişmekte olan teknolojileri teşvik etmelerini, benimsemelerini ve dijital kabiliyetlerini teşvik etmelerini sağlamaya çalışıyor.

Editör: İRFAN KARSLI