Çinli araştırmacılar bir maymunda doğal olarak gelişen Parkinson hastalığı tespit etti. Keşifle, hastalık ilk kez insan dışında bir hayvanda gözlemlenmiş oluyor.

Çin Bilimler Akademisi'ne bağlı Kunming Zooloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, ilk olarak bir primat araştırma merkezinde 2 bin 500'den fazla maymunu taradı. İlk tarama işleminden sonra 60 maymun sonraki araştırma deneyleri için denek olarak seçildi ve 10 yaşındaki bir erkek maymunda kendiliğinden gelişmiş Parkinson hastalığı tespit edildi.

Bu maymun Parkinson hastalarına has tüm özellikleri sergiledi: Tüm klinik Parkinson semptomları, Parkinson'un ilaç tedavisine pozitif tepki ve Parkinson'un klasik patolojik değişikleri.

Araştırmacılar ayrıca bilinen 11 Parkinson hastalığı risk geninin sekanslama analizini de yürüterek maymunun Parkinson hastalığıyla ilişkili genlerin patojenik mutasyonlarını taşıdığını belirledi. Araştırmacılar söz konusu mutasyonların hastalığa yol açmış olabileceğini tahmin ediyor.

Araştırma, insanların yanı sıra maymunların da Parkinson hastalığına yakalanabileceğini ve Parkinson hastası insanlarınkine benzer fenotipler ve hastalık sebepleri sergilediklerini ortaya koydu.

Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

Araştırma sonucuna göre Parkinson hastalığının temelleri insanların evriminden önce atılmış olabilir. Bu araştırma National Science Review dergisinde yayımlandı.

Editör: İRFAN KARSLI