Çin, Kore Cumhuriyeti ve Japonya'dan araştırmacılar, Doğu Asya halklarındaki lupus hastalığına ilişkin geniş ölçekli genom çapında analizler yaparak, otoimmün hastalığının genetik ve biyolojik unsurlarına ışık tuttu. Açıklama, çalışmanın ana katılımcısı Beijing merkezli Çin-Japonya Dostluk Hastanesi kaynakları tarafından Salı günü yapıldı.

Teknik olarak sistemik lupus eritematozus veya SLE olarak bilinen lupus hastalığı, böbrek ve diğer organlara zarar verebilen bir otoimmün bozukluğu. Hastalık genellikle kadınları, özellikle çocuk doğurma döneminde olanları etkiliyor.

Belirtiler yorgunluk, ateş, kas ve eklem ağrıları ile yüzde kırmızı döküntüler olabiliyor. Lupusun nedeni kesin olmasa da, önceki çalışmalar genetik faktörlerin önemli rol oynadığını gösteriyor. Hastalığın tedavisi yok.

Lupus hastalarından ve sağlıklı kontrol gruplarından alınan 200 binden fazla kan örneğindeki genleri analiz eden araştırma ekibi lupus ile ilişkili gen varyantlarını belirlemek için çalışma yürüttü.

Çalışmada 46’sı yeni olmak üzere 113 genetik bölge tespit edilirken, 110 varsayılan risk varyantı belirlendi.

New York'ta Batı Nil virüsünün yayılması endişesiyle sivrisinek ilaçlaması yapıldı New York'ta Batı Nil virüsünün yayılması endişesiyle sivrisinek ilaçlaması yapıldı

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, çalışma, SLE'nin genetik mekanizmalarını anlamamıza yardımcı olmanın yanı sıra, önleyici tedbirler, teşhisler ve tedavi geliştirilmesi için de çok değerli.

Sonuçlar kısa süre önce uluslararası dergi Annals of the Rheumatic Diseases'te yayımlandı. Çalışmanın Çinli katılımcıları arasında Anhui Tıp Üniversitesi'ne bağlı ilk hastane de var.

Editör: İRFAN KARSLI