Çin Bilimler Akademisi'ne (CAS) bağlı Yüksek Enerji Fiziği Enstitüsü tarafından Beijing'in banliyösü Huairou Bölgesi'nde inşa edilen HEPS, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu tarafından finanse ediliyor. Çin'in önemli bilimsel ve teknolojik altyapı projelerinden biri olan HEPS'nin dünyanın en parlak dördüncü nesil senkrotron radyasyon tesislerinden biri olması bekleniyor. HEPS malzeme bilimi, kimya mühendisliği, biyotıp ve diğer alanlar için bir araştırma platformu olarak hizmet verecek.

Senkrotron radyasyon ışık kaynağı, genellikle bir depolama halkası tarafından üretilen bir elektromanyetik radyasyon kaynağıdır. Son derece parlak ışık üretmek için elektronlar birkaç aşamada ışık hızına yakın hızlara çıkarılarak kapalı bir yörüngede ilerlemeye zorlanır.

HEPS tesisi, hızlandırıcılar, ışın hatları, uç istasyonlar ve destek tesisleri gibi çeşitli bölümlerden oluşuyor. Hızlandırıcı tünellere kurulan ilk hızlandırıcı ekipmanı olan elektron tabancası, Çin tarafından bağımsız olarak tasarlandı ve Çin teknolojilerini kullanıyor.

Fenerbahçe: 'Bu karar toplumsal ayrışmayı derinleştirecek' Fenerbahçe: 'Bu karar toplumsal ayrışmayı derinleştirecek'

İnşaatına 29 Haziran 2019 tarihinde başlanan HEPS projesinin son iki yılda inşaat ve kurulumunun yaklaşık yüzde 70'i tamamlandı. Gelişmiş Foton Kaynağı Platformu (PAPS) teknolojik araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) projesi ise, Pazartesi günü radyo frekansı ve kriyojenik sistemler gibi ekipmanlarla ve mıknatıs ölçüm ve X-ray optik inceleme cihazlarıyla deneme çalışmalarına başladı.

HEPS'nin karşısında yer alan PAPS, HEPS için güçlü bir biçimde inşaat, test ve teknolojik Ar-Ge desteği sağlıyor. PAPS aracılığıyla, radyo frekansı, kriyojenik, manyetik ölçüm ve dedektör teknolojisinde Ar-Ge ve test ve X-ray optik muayene alanları dahil olmak üzere, HEPS için gerekli olan temel teknolojileri geliştirmek için önemli düzeyde öncü ve sistematik araştırma yapılacak.

Editör: İRFAN KARSLI