Bangladeş'in ilaç düzenleyici kurumu, Çin'in Sinopharm Kovid-19 aşısını acil kullanım için onayladı. Bangladeş İlaç İdaresi Genel Müdürü Tümgeneral Mahbubur Rahman, duyuruyu başkent Dakka'da Perşembe günü düzenlediği basın toplantısında yaptı.

Mahbubur Rahman, "Çin üretimi aşı için acil kullanım onayı verdik" ifadelerini kullandı. Mahbubur Rahman ayrıca Bangladeş'e 1-1,5 hafta içinde hediye olarak bir parti Sinopharm aşısının geleceğini umduğunu söyledi. Bangladeş hükümeti Çarşamba günü Çin ve Rus Kovid-19 aşılarının ülkede üretilmesi teklifine yeşil ışık yakmıştı. Bangladeş'in Ekonomik İşler Kabine Komitesi, Çin'in Sinopharm ve Rusya'nın Sputnik V aşılarının üretilmesi teklifini onayladı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlattı Kongo Demokratik Cumhuriyeti, M çiçeği salgınına karşı aşılama kampanyası başlattı
Bangladeş'in başkenti Dakka'da bir emniyet görevlisi seyahat izinlerini kontrol ediyor, 18 Nisan 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Ülkenin ilaç düzenleyici kurumu daha önce Rusya'nın Sputnik V aşısına acil kullanım izni vermişti. Üst düzey bir Kabine Bölümü yetkilisi olan Shahida Akhter Çarşamba günü yaptığı açıklamada, önde gelen bazı Bangladeşli ilaç firmalarının, Çin ve Rus şirketleriyle işbirliği içinde aşıları üreteceğini duyurdu. Bu kararlardan birkaç gün önce Dakka, tedarik sıkıntısı yüzünden Oxford-AstraZeneca aşısının ilk doz uygulamasını askıya almıştı.

Bangladeş hükümeti, Hindistan'dan gelecek bir sonraki Kovid-19 aşı sevkiyatının zamanında ulaşıp ulaşmayacağının belirsiz olması yüzünden Pazartesi gününden itibaren AstraZeneca aşısının ilk dozunun uygulanmasını tüm ülkede durdurmuştu.

Şu ana kadar Bangladeş'te yaklaşık altı milyon kişiye ilk doz aşı yapıldı. Başbakan Şeyh Hasina, şimdiye kadar Bangladeş'in tüm bölgelerine ulaşmış olan pandemiyi dizginlemek için 28 Ocak'ta Kovid-19 aşı kampanyasını başlatmıştı. Bangladeş Çarşamba günü, pandeminin ikinci dalgasını sınırlandırmak amacıyla devam eden kapanmayı 5 Mayıs'ta sona erecek şekilde bir hafta daha uzattı.

Editör: İRFAN KARSLI