Bilim ve teknoloji

Ay toprağı Hong Kong'da sergileniyor

Çin'in Ay misyonuyla Dünya'ya getirilen Ay toprağı Cumartesi günü Hong Kong'da sergilenmeye başladı. Halen Hong Kong Kongre ve Sergi Merkezi'nde sergilenmekte olan Ay toprağı...

Abone Ol

Çin'in Ay misyonuyla Dünya'ya getirilen Ay toprağı Cumartesi günü Hong Kong'da sergilenmeye başladı. Halen Hong Kong Kongre ve Sergi Merkezi'nde sergilenmekte olan Ay toprağı örneği, 40 yılı aşkın bir sürenin ardından ilk defa, Aralık 2020'de Ay'a giden Chang'e-5 sondası tarafından toplanarak Dünya'ya getirilmişti.

Sonda, 1.731 gram ay toprağı ile geri dönmüştü. 27 Haziran - 9 Temmuz tarihleri arasında halka açık olan sergide aynı zamanda, son 100 yılda yaşamış Çinli bilim insanlarına ait objeler ve yazılar ile bu kişilerin ilham verici hikayeleri de anlatılıyor. Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nin (HKSAR) Baş Yöneticisi Carrie Lam, serginin açılış töreninde yaptığı konuşmada Hong Kong'da ilk kez ay toprağının sergilendiğini söyledi.

Hong Kong Özel İdari Bölgesi'in Baş Yöneticisi Carrie Lam (Soldan birinci), ve Shenzhou uzay gemileri baş tasarımcısı Qi Faren (Soldan ikinci) Çin'in güneyinde bulunan Hong Kong'daki ay toprağı sergisini ziyaret ediyor, 26 Haziran 2021. (Fotoğraf: Wang Shen/Xinhua)

Carrie Lam, ulusal bilim adamlarının Hong Kong'u ziyaret etmesi ve ay toprağının sergilenmesinin Hong Kong'a, "bir ülke, iki sistem" uygulamasının yeni bir alanı olan ülkenin uzay teknolojisinin gelişimine daha fazla katkı sağlamak için ilham vereceğini belirtti.

Lam, Hong Kong Politeknik Üniversitesi'nin, Chang'e-5 Ay ve Mars keşif programlarına katılımından bahsederek, Hong Kong'un temel araştırma yeteneklerinin güçlü olduğunu ve ülkede teknolojinin gelişimine çeşitli katkılar sağladığını belirtti.

Carrie Lam, ana kesim ve Hong Kong arasında "bir ülke, iki sistem" çerçevesinde daha fazla teknolojik işbirliği beklediğini ifade etti. Lam, Guangdong-Hong Kong-Macao Büyük Körfez Bölgesi'nin uluslararası teknoloji ve inovasyon merkezi inşa etmek için önemli bir platform haline geldiğini ve Hong Kong ve Shenzhen'in, bütün güçlerini kullanarak teknolojik bir işbirliği bölgesi inşa etmekte olduklarını söyledi.

Cumartesi günkü etkinliğe, Merkezi Halk Hükümeti HKSAR İrtibat Bürosu Başkan Yardımcısı Tan Tieniu, Shenzhou uzay gemilerinin baş tasarımcısı Qi Faren, Uzun Yürüyüş roketlerinin baş tasarımcısı Long Lehao ve ulusal Ay keşif programının üçüncü aşamasının baş tasarımcısı Hu Hao da dahil olmak üzere yetkililer ve uzay bilimcileri katıldı. Etkinlik, Çarşamba günü başlayan ve ülkenin önde gelen uzay bilim adamlarının ders vermek ve öğrencilerle tanışmak için Hong Kong üniversitelerine ve okullarına gittiği bir dizi faaliyetin parçası olarak gerçekleştirildi.