Bilim ve teknoloji

Avustralyalı bilim insanı: Çin'in uzay araştırmalarının gelişimi 'etkileyici'

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden astrofizikçi Prof. Paul Francis, Perşembe günü Çin'in mürettebatlı uzay aracı Shenzhou-12'yi başarılı bir şekilde fırlatması ile ilgili kon...

Abone Ol

Avustralya Ulusal Üniversitesi'nden astrofizikçi Prof. Paul Francis, Perşembe günü Çin'in mürettebatlı uzay aracı Shenzhou-12'yi başarılı bir şekilde fırlatması ile ilgili konuşurken, Çin "çok hızlı bir şekilde yetişiyor ve bazı alanlarda sıçrama yapabilir" dedi. Xinhua'ya konuşan Francis, bu adımın bir yandan gençlere ilham vermek için önemli olduğunu, öte yandan da gelecekteki uzay görevlerinin önünü açtığını söyledi. Shenzhou-12 insanlı uzay aracı, fırlatılmasının ardından Perşembe günü Çin'in uzay istasyonunun çekirdek modülü Tianhe ile başarıyla kenetlendi.

Çin'in başkenti Beijing'deki Beijing Havacılık ve Uzay Kontrol Merkezi'nde 17 Haziran 2021'de alınan ekran görüntüsü, Çin'in Shenzhou-12 insanlı uzay aracının uzay istasyonu çekirdek modülü Tianhe ile başarılı bir şekilde kenetlendiğini gösteriyor. (Fotoğraf: Jin Liwang/Xinhua)

Francis, astronotları uzay istasyonuna göndermenin Çin'in "öncelikli olarak uzay tıbbını ve astronotların sağlığı üzerindeki etkileri daha iyi anlamak için insanları uzayda küçük bir metal kutuda canlı tutmak için gerekli olan diğer teknolojileri keşfetmeye başlamasına" izin vereceğini söyledi. Bunun daha sonraki keşifler için önemli olduğuna inandığını söyleyen Prof. Paul Francis, "Gelecekteki ay misyonları, Mars misyonları veya daha uzak yerler için faydalı olacak" diye ekledi. Francis, "Sıfır yerçekiminde nasıl hayatta kalabileceklerini anlamanız gerekiyor. Astronotların nasıl canlı kalacakları, havanın nasıl temiz tutulacağı, suyun ve yiyeceklerin nasıl saklanacağıyla ilgili teknoloji üzerinde çalışmak gerekiyor" dedi. Bilim insanı, bu sene Çin'in Mars gezgininin inişinden de etkilendiğini söyledi ve "(Bu) uzay uçuşundaki belki de en zor şey" ifadelerini kullandı. Francis, "Çin'in bunu ilk seferde başarılı bir şekilde yapabilmesi çok etkileyici" diye ekledi.

Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) tarafından 11 Haziran 2021'de yayınlanan fotoğraf, Çin'in ilk Mars gezgini Zhurong'un iniş platformu ile birlikte çekilmiş bir özçekimini gösteriyor. (Fotoğraf: CNSA/Xinhua aracılığıyla)

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, Perşembe günü Beijing'de düzenlenen basın toplantısında, "Çin, uluslararası işbirliğine ve daha geniş kapsamlı ve daha derin düzeyde değişime devam edecek. Çin, uzay istasyonunu insanlığa fayda sağlayabilecek bir uzay laboratuvarı haline getirmeye devam edecek" dedi.

Francis, uzayın diğer ülkeler ve Çin arasında daha fazla işbirliği için bir alan teşkil edebileceğini söyledi ve "Roket yapma ve insanları hayatta tutma teknolojisi herkes için aynı" ifadelerini kullandı. Çinli bilim insanlarıyla işbirliği yapan ve Çin'in doğusundaki bir üniversitede ders veren Prof. Paul Francis, "Çin'e birkaç kez gittim ve oradaki insanlarla çalıştım" dedi ve "Her zaman çok iyi işbirliği içindeydik" diye ekledi.