Bilim ve teknoloji

Avustralyalı astronom, radyo dalgaları kullanarak gizli gezegenleri tespit etti

Pazartesi günü Nature Astronomy dergisinde yayınlanan çığır açıcı çalışma, Hollanda ulusal gözlemevi ASTRON'dan gökbilimciler ve Queensland Üniversitesi'nden gökbilimci Dr. Be...

Abone Ol

Pazartesi günü Nature Astronomy dergisinde yayınlanan çığır açıcı çalışma, Hollanda ulusal gözlemevi ASTRON'dan gökbilimciler ve Queensland Üniversitesi'nden gökbilimci Dr. Benjamin Pope'un da yer aldığı uluslararası işbirliği sonucu gerçekleşti.

Keşif, Hollanda'da bulunan ve yaklaşık 300.000 metrekarelik bir alanı kaplayan, türünde dünyanın en büyüğü Düşük Frekans Dizisi (LOFAR) radyo teleskobu kullanılarak yapıldı. Pope, "Bu keşif, radyo astronomi için önemli bir adım ve galaksideki gezegenlerin keşfedilmesinin yolunu açma potansiyeli taşıyor" dedi. "Kendi güneş sistemimizdeki gezegenlerin, manyetik alanları güneş rüzgarıyla etkileşime girdiği için güçlü radyo dalgaları yaydığını uzun zamandır biliyoruz, ancak güneş sistemimizin dışındaki gezegenlerden henüz radyo sinyalleri alınamamıştı" dedi.

Bu keşif, araştırmacıların, manyetik olarak aktif olmayan daha yaşlı kırmızı cüce yıldızların hala radyo dalgaları yaydığını fark etmeleriyle ortaya çıktı. "19 uzak kırmızı cüce yıldızdan sinyaller keşfettik. Bunlardan dördünün en iyi açıklaması, yörüngelerinde dönen gezegenlerin varlığıyla yapılabiliyor."

Araştırmanın baş yazarı ASTRON'dan Joseph Callingham, kendisinin ve ekibinin, sinyallerin yıldızlar ve onların yörüngesinde dönen, başka türlü görünmeyen gezegenler arasındaki manyetik bağlantının bir işareti olduğundan emin olduklarını söyledi. Callingham, "Dünyamızda da auroralar var, yaygın olarak kuzey ve güney ışıkları olarak biliniyorlar. Bunlar aynı zamanda güçlü radyo dalgaları da yayıyor ve bu, gezegenin manyetik alanının güneş rüzgarıyla etkileşiminden kaynaklanıyor" dedi.

Keşif, radyo astronomi buzdağının sadece görünen kısmı. Pope, daha fazla araştırmanın, bazıları 165 ışık yılı kadar uzakta olan bu yeni gezegenleri doğrulamaya ve analiz etmeye odaklanacağını söyledi. "Takip eden gözlemler ile, gezegenlerin dünyadan daha büyük olduğu ihtimali ortadan kalktı, ancak daha küçük bir gezegenin bunu yapmayacağını söyleyecek hiçbir şey yok."