Bilim ve teknoloji

Avustralyalı araştırmacılar zehirli yılanların insan evrimi üzerindeki etkisini ortaya çıkardı

SİDNEY, 8 Aralık (Xinhua) Queensland Üniversitesi (UQ) tarafından çıkarılan BMC Biology dergisinde Salı günü yayınlanan araştırma, evrimsel geçmişimizi anlama konusunda bize...

Abone Ol

SİDNEY, 8 Aralık (Xinhua) Queensland Üniversitesi (UQ) tarafından çıkarılan BMC Biology dergisinde Salı günü yayınlanan araştırma, evrimsel geçmişimizi anlama konusunda bize yeni bir bakış açısı kazandırarak dik yürüyen primatların ne kadar erken evrimleştiklerini ve yılanlarla temas ettikçe görme becerisi ile zehir direncinde yaşadıkları artışı gösterdi. Queensland Üniversitesi doktora adayı ve araştırmaya katkıda bulunan Richard Harris, Xinhua'ya verdiği röportajda bu özelliklerin büyük olasılıkla milyonlarca yıl boyunca devam eden bir "evrimsel silahlanma yarışı" sırasında geliştiğini ifade etti. Harris, "Afrika'dan çıkan primatlar dik yürüme becerisini kazanıp Asya'ya dağıldıktan sonra kendilerini zehirli yılanlara karşı koruyacak silahlar geliştirdiler. Bu büyük ihtimalle evrimsel bir silahlanma yarışını tetikleyerek zehir direnci elde etmelerine neden oldu." şeklinde konuştu. Ekip araştırma sırasında lemur ve ağaçta yaşayan diğer Güney Amerika maymunlarında bulunmayan ve yılan zehrine karşı direnç sağlayan bir reseptör diziliminin insan, şempaze ve gorillerde olduğunu bularak çığır açan sonuca ulaştı.

Harris, "İnsanlar, şempazeler ve goriller yılan zehrine karşı bulduğumuz en güçlü direnci gösterdi. Bunun nedeni bu grubun tamamen aynı reseptör dizilimine sahip olması." ifadesini kullandı. Araştırmanın baş yazarı, UQ Biyolojik Bilimler Okulu'ndan Doçent Doktor Bryan Fry, "Bu direncin mutlak olmadığını belirtmek önemli, kobra zehrine karşı bağışıklığımız yok. Sadece diğer primatlarla karşılaştırıldığında ölme riskimiz çok daha düşük." dedi. Harris, araştırmanın aynı zamanda, primatlar ağaç tepelerinden indikten sonra daha uzak mesafeleri görmeleri gerektiği için insanlarda görme yeteneğindeki gelişimin evrimsel bir adaptasyon olabileceğinin de incelediğini ifade etti ve ekledi "Pek çok primat grubu, zehirli yılanları tespit etme ve kendilerini savunma konusunda yardımcı olduğunu düşündüğümüz mükemmel bir görme yeteneği geliştirmiş gibi görünüyor."

Harris, yapılan bu keşfin primat evrimini anlama yönündeki çalışmalara yeni bir pencere açacağını ve "primat atalarımız"daki göç şekilllerini de açıklayabileceğini söyledi. Araştırmanın önemi hakkında konuşan Harris, "Araştırma, primatlar, erken insanlar ve zehirli yılanlar arasındaki ilişkiyi derinlemesine keşfetmemize ve kendi evrimsel tarihimizi anlamamıza yardımcı olacak." ifadelerini kullandı. Fry, "Beynimizin yapısı, dil ve hatta alet kullanımı da dahil olmak üzere primatların evriminde yılanların oynadığı rolü giderek daha iyi anlıyoruz." şeklinde konuştu ve "Bu araştırma, karmaşık silahlanma yarışındaki yapbozun bir başka parçasını daha ortaya çıkarıyor." diye ekledi.