Commonwealth Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü (CSIRO) geçtiğimiz günlerde yangınların Avustralya bitkileri üzerindeki etkisine ilişkin kapsamlı bir araştırma yayınladı. Araştırmada, 816 bitki türünün yetiştiği alanın en az yarısının yangınlar tarafından tahrip edildiği tespit edildi. 150'den fazla yerli bitki türünün, yayılım alanlarının yüzde 90'ını veya daha fazlasını kaybettiği tahmin ediliyor.

Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmada, "Tahmini 116 türün bilinen tüm popülasyonları yandı. Bu rakam Britanya Adaları'ndaki endemik bitki türlerinin sayısının iki katından fazlasını ifade ediyor" denildi.

Araştırmanın baş yazarı Robert Godfree, yalnızca ülkenin güneydoğusunda 8 milyon hektara yakın orman, ağaçlık arazi ve çalılık alanın yandığını söyledi. Godfree, konuya ilişkin bir basın bülteninde "Bu yangınların ölçeği, etkilenen bitki türleri ve toplulukların sayısı bölge için eşi görülmemiş bir düzeyde" dedi.

Afrika ülkeleri acı kölelik geçmişinin üstesinden gelerek birlik için mücadele ediyor Afrika ülkeleri acı kölelik geçmişinin üstesinden gelerek birlik için mücadele ediyor

Araştırma, toprak dışında ağaçların üzerinde yetişen epifitik orkideler de dahil olmak üzere, yangınların savunmasız bıraktığı türleri desteklemek için, hedeflenmiş kurtarma çabalarında bulunulması çağrısı yaptı.

Araştırma, küresel olarak ormanlık ekosistemlerden elde edilen son kanıtlar ile felaketle sonuçlanan yangın olaylarının, geniş alanlarda tür kompozisyonundaki dramatik değişiklikleri giderek daha fazla katalize ettiğine yönelik bir izlenim uyandırdığı konusunda uyarıda bulundu.

Araştırmada, "En aşırı durumlarda kritik noktalara ulaşılıyor ve bu da ormandan ormansız bitki örtüsüne dönüşümle sonuçlanıyor" denildi. CSIRO'ya göre araştırmacılar, yanmış alanlarda etkilenen bitki türlerini ve ekosistemleri keşfetmek için, yangının uzaktan algılanan sıcak nokta uydu verilerini, herbaryum koleksiyonlarından gelen bitki oluşum kayıtlarıyla karşılaştırdı.

Godfree, "Yangınların ölçeği aynı zamanda, yaygın türlerin popülasyonlarının geri kazanılmasında hastalıkların, yabani hayvanların otlatılmasının ve kuraklığın olumsuz etkilerini önlemek için ek yardıma ihtiyaç duyulabileceği anlamına da geliyor" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI