Avustralya Tabipler Birliği (AMA) Başkanı Omar Khorshid, Ulusal Basın Kulübü'nde Çarşamba günü yaptığı konuşmada, şekerli içeceklerin tüketimini azaltması beklenen vergiyi savundu. Khorshid, "Avustralya'da her yıl 2,4 milyar litreden fazla şekerli içecek tüketiliyor. Bu, 960 adet olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yeter" dedi.

Khorshid, "Sağlık sistemimiz üzerindeki yüke en büyük katkıyı sunanların başında diyabet, obezite ve damar hastalıkları geliyor. Şekerli içecekler, özellikle de besin değeri düşük veya hiç olmayanlar, bu sorunu tetikliyor. Şimdi harekete geçme zamanı" diye konuştu.

Avustralya Sağlık ve Refah Enstitüsü tarafından 2019 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, Avustralyalı yetişkinlerin yüzde 9,1'i her gün şekerle tatlandırılmış içecek tüketiyor. Avustralya İstatistik Bürosu'na göre, ortalama bir Avustralyalı her gün 60 gram, yani 14 çay kaşığı miktarında, şeker tüketiyor. Avustralya Tabipler Birliği, şekerle tatlandırılmış içeceklerin perakende fiyatlarının ortalama yüzde 20 oranında artırılmasını önerdi.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Bu talebin Dünya Sağlık Örgütü'nün konuya ilişkin tavsiyesiyle uyumlu olduğunu ifade eden Khorshid, bu vergi sayesinde 25 yıllık bir süre içinde 16 bin daha az tip 2 diyabet, 4 bin 400 daha az kalp hastalığı ve bin 100 daha az felç vakasıyla karşılaşılabileceğini belirtti.

"Böylece pek çok hayat kurtarılabilir ve sağlık harcamalarından milyonlarca dolar tasarruf edilebilir" diye konuşan Khorshid, sözlerine şöyle devam etti: "Ayrıca uygulama, diğer önleyici sağlık faaliyetlerine harcanabileceğine inandığımız bir gelir de sağlayacak. Bunun, yılda yaklaşık 814 milyon Avustralya doları (yaklaşık 630 milyon ABD doları) bulacağını tahmin ediyoruz."

Editör: İRFAN KARSLI