Sağlık

Avustralya koronavirüs aşılamasına başladı

Morrison; Avustralya Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı Paul Kelly, yaşlı bakımevi sakinleri, personeli ve pandemide ön safta çalışanlardan oluşan küçük bir grupla birlikte ilk doz...

Abone Ol

Morrison; Avustralya Kamu Sağlığı İdaresi Başkanı Paul Kelly, yaşlı bakımevi sakinleri, personeli ve pandemide ön safta çalışanlardan oluşan küçük bir grupla birlikte ilk doz Pfizer Kovid-19 aşısını Pazar günü yaptırdı.

Avustralya'nın ulusal yayın kuruluşu Australian Broadcasting Corporation'a (ABC) göre, İkinci Dünya Savaşı'ndan sağ kurtulan 84 yaşındaki Jane Malysiak, Kovid-19 aşısı yapılan ilk Avustralyalı oldu.

Morrison, "Yarın aşı programımız başlıyor, bu nedenle bugün burada perde açılmadan önce bazı önemli noktalara değineceğiz; aşı güvenlidir, aşı önemlidir ve (aşılamaya) en savunmasız olanlar ve ön safta bulunanlarla başlamamız gerekiyor," dedi.

Pazar günü erken saatlerde konuşan Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt, siyasi liderlerin önce aşılanması kararının, aşılara güven duyulmasını sağlamak için alındığını söyledi. Muhalefet Partisi Lideri Anthony Albanese de önümüzdeki birkaç gün içerisinde aşı olacak.

ABC televizyonuna konuşan Hunt, "Birçok kişi, bu çok mu erken oldu diye endişeli. Ancak tam ve eksiksiz bir değerlendirme yapıldığını ve bunun (aşının) güvenli olduğuna inandığımızı göstermek zorundaydık," dedi.

Hunt, Avustralya'nın, Pazartesi günü tam anlamıyla başlayacak olan aşılama programının ilk hedefinin toplumun korunması olduğunu söyledi. Hunt, "İlk hedefimiz korunma. Gördüğümüz, ilk iki aşıda da - Pfizer ve AstraZeneca aşıları - bunun (korunmanın) sağlandığı," dedi.

Hunt şöyle devam etti: "İkinci hedefimiz aşılamada mümkün olduğunca yüksek bir orana ulaşmak. Kanıtlar giderek güçlense de bulaşmanın önlenmesi yönünde aşının etkisine dair dünya olarak daha fazlasını öğreneceğiz. Ayrıca antikor korumasının ömrü de henüz bilinmiyor ancak önümüzdeki yıl içerisinde öğrenilecek."

Avustralya Sağlık Bakanlığı'nın Cumartesi akşamı güncellediği son verilere göre, Avustralya'da Cumartesi öğleden sonra itibarıyla toplam 28.920 teyit edilmiş vaka bulunurken son 24 saatte yerel ve yurtdışı kaynaklı vaka sayısı ise sırasıyla sıfır ve iki olarak bildirildi.