Bilim ve teknoloji

Avustralya hükümeti, yerel endişelere rağmen Güney Avustralya'dan roket fırlatma planlarını onayladı

Avustralya Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanı Christian Porter, Güney Avustralya bölgesinde bulunan Southern Launch isimli uzay şirketinin işlettiği Whalers Way isimli fırlatma...

Abone Ol

Avustralya Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanı Christian Porter, Güney Avustralya bölgesinde bulunan Southern Launch isimli uzay şirketinin işlettiği Whalers Way isimli fırlatma istasyonundan bu yıl içerisinde uzaya ticari roket fırlatılması için düzenleyici makam onayının verildiğini bu hafta başında duyurmuştu.

Bu karar söz konusu sahadan uzaya ticari roket fırlatılmasının önünü açmıştı. Whalers Way fırlatma istasyonu başlangıçta sayısı üç adede kadar çıkabilecek yörünge altı roket için test fırlatma kampanyasına destek verecek. Southern Launch CEO'su Lloyd Damp, Avustralya devlet televizyonu ABC'ye hükümetin nihai onayının memnuniyet verici bir adım olduğunu söyledi.

ABC'nin Perşembe günkü haberine göre Damp, "Bu, Güney Avustralya'nın 5,5 milyar Avustralya doları (4 Milyar ABD doları) büyüklüğündeki küresel fırlatma pazarında bir yer edinmeye başlamasına imkan veren, Avustralya'da ticari uyduları yörüngeye fırlatma kapasitesine sahip ilk sahanın kurulması yolculuğumuzda heyecan verici bir gelişme" dedi.

Southern Launch, fırlatma istasyonunu Güney Avustralya eyaletinin başkenti Adelaide'ın batısında bulunan Eyre yarımadasının ucundaki Whalers Way'e inşa etme planını 2018 yılında duyurmuştu. Buna karşın, Whalers Way ile civarında yaşayan yerel halk fırlatma istasyonuna karşı çıkmaya devam ediyor. Southern Launch temsilcileri, projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) hakkında daha fazla ayrıntı isteyen yerel halkla geçtiğimiz günlerde toplum bilgilendirme toplantıları düzenledi.

Whalers Way'in bitişiğindeki arazinin sahibi Penelope Taylor, ABC'ye 3.000 sayfalık ÇED raporunda alarm verici ayrıntılar bulunduğunu söyledi. Taylor, "Tankerlerle milyonlarca litre suyu (sahalarına) taşıyacaklar, daha bu safhada, bunun Port Lincoln'ın su kaynaklarını nasıl etkileyeceği göz önünde tutulmuyor bile" dedi. Taylor konuşmasında şunları ekledi: "Artık 'Haydi Whalers Way'i görmeye gidelim' diye düşünülen günler (bitti), yakıt tankerleri, dikenli teller, durmadan gidip gelen güvenlik görevlileri varken kim burayı görmek ister? Bu yerin bütün ambiyansını değiştiriyor."