Ticaret Finansmanında Açıklar, Büyüme ve İstihdam isimli anket, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) Kovid-19'un yayılması sonucu ticaret finansmanının daralmasından en fazla etkilenen kurumlar olduğunu gösterdi. Bunlar, reddedilen ticaret finansmanı taleplerinin yüzde 40'ını oluşturuyor. İthalat ve ihracatı destekleyecek finansman talepleri ile onayları arasındaki farkı temsil eden açık, 2018 yılında 1,5 trilyon ABD dolarını bulmuştu.

Asya Kalkınma Bankası Ticaret ve Tedarik Zinciri Finansmanı Başkanı Steven Beck yaptığı açıklamada, "Ticaret, küresel ekonominin pandemi sonrasında toparlanması için kritik önem taşıyor, ancak finansman eksikliği istihdam ve büyüme yaratmayı çok daha zor hale getiriyor" dedi. Beck ayrıca, "Ticaret şirketlerinin karşılaştığı güçlükler, birçoğunun ekonomik belirsizlik nedeniyle ticaret finansmanı için başvurmasının engellenmesi sonucu, anketimizin gösterdiğinden çok daha fazla olabilir" dedi.

Asya Kalkınma Bankası, anketin, ticaret finansman durumunu gözler önüne seren dünyanın önde gelen göstergesi olduğunu belirtti. Yedinci ankete, dün\yanın tüm bölgelerinden 79 banka ve 469 firma katıldı. Asya Kalkınma Bankası'na göre, ticaretin daha da dijitalleşmesi, yeni yeterlilikler aracılığıyla açığı kapatmaya yardımcı olacak ancak bu potansiyeli hayata geçirmek için daha fazla kamu sektörü desteği ve küresel standartlar gerekiyor. Beck, "Bu açığı kapatmak için, ortak standartlar, uygulamalar ve mevzuat üzerinde varılacak bir küresel anlaşmanın yanı sıra özel sektörle daha fazla koordinasyon yoluyla ticareti tamamen dijital dünyaya entegre etmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu Litvanya Cumhurbaşkanı: Kontrolsüz göç ulusal güvenlik sorunu

Editör: İRFAN KARSLI