Bilim ve teknoloji

Astronomlar evrenin 2 boyutlu dev haritasını çıkardı

Gözlemevi'nin Beijing-Arizona Gökyüzü Araştırması bölümü ile Karanlık Enerji Spektroskopik (İzgeölçümsel) Enstrümanı (DESI) tarafından yürütülen çalışma, bir sonraki nesil kar...

Abone Ol

Gözlemevi'nin Beijing-Arizona Gökyüzü Araştırması bölümü ile Karanlık Enerji Spektroskopik (İzgeölçümsel) Enstrümanı (DESI) tarafından yürütülen çalışma, bir sonraki nesil karanlık enerji spektroskopik araştırmasına zemin oluşturacak. Gözlemevi ve DESI'den yaklaşık 200 araştırmacı, galaksileri birlikte gözlemlerken, son altı yıl boyunca verileri analiz ettiler. Araştırmacılar, gözlemlenen görüntüleri bir araya getirerek evrenin iki boyutlu dev bir haritasını oluşturdular.

Gözlemevi'nden Zu Hu, gökyüzünün yarısını içeren haritanın, dijital olarak 10 trilyon piksele yayıldığını ve yaklaşık 2 milyar nesne içerdiğini belirtti. Astronomik gözlemler evrenin genişlediğine ve belli ki bu genişlemenin hızlandığına işaret ediyor. DESI ekibinde de yer alan Gözlemevi Müdür Yardımcısı Zhao Gongbo'ya göre, genişlemeyi yönlendiren güç, astronomlar tarafından karanlık enerji olarak tanımlanıyor.

Zhao, evrenin yaklaşık yüzde 68'ini oluşturan karanlık enerjinin bir sır olmaya devam ettiğini ifade etti. Astronomlar, genellikle kozmik genleşmenin kanıtı olarak kabul edilen büyük ölçekli galaksilerin radyasyon dalga boyundaki artışı (kızıla kayma) ölçerek, kozmik materyallerin 3 boyutlu dağılımını tanımlayabilir ve karanlık enerjinin kozmik genişlemeyi nasıl etkilediğini açıklayabilir.

DESI'nin milyonlarca galaksinin radyasyon dalga boyundaki artışı ölçmek ve en büyük üç boyutlu evreni oluşturmak için beş yıllık bir görev yürüteceğini belirten Zhao, bu sayede karanlık enerjinin gizemini çözmesinin beklendiğini kaydetti.